NOS SchaatsenAangepast

Groothuis ziet Nuis als zijn olympische troonopvolger

Voor Stefan Groothuis is Kjeld Nuis de grote favoriet om zijn olympische titel op de 1.000 meter van Sotsji 2014 over te nemen. De inmiddels gestopte schaatser zat jarenlang met Nuis in een ploeg en stelt vast dat zijn oude teamgenoot inmiddels als topsporter volwassen is geworden. "Hij is nog meer toegewijd", zegt de voormalig wereldkampioen sprint.

Groothuis heeft Nuis door de jaren heen zien veranderen. Ze hadden wel iets gemeen. Op belangrijke momenten lukte het vaak bij beiden niet. Groothuis raakte daardoor in een zware depressie, Nuis had moeite na nederlagen de teleurstelling van zich af te schudden. Groothuis werd uiteindelijk wereldkampioen sprint en veroverde olympisch goud op de 1.000 meter.

De erfenis van Groothuis

Nuis is in Pyeongchang, na twee eerdere mislukte kwalificatiepogingen, aan zijn eerste Olympische Spelen begonnen. Op de ijsbaan waar hij vorig jaar eindelijk boven alles en iedereen uitstak met wereldtitels op de 1.000 en 1.500 meter, heeft hij nu al een gouden olympische plak (1.500 m) weten te bemachtigen en is hij de eerste gegadigde om de erfenis van Groothuis over te nemen.

Stefan Groothuis na zijn zege op de Spelen van Sotsji

Groothuis zag Nuis de afgelopen jaren groeien. "'Het is altijd een supermens geweest. We hebben samen veel lol gehad. Hij was een braniemakertje, op een leuke manier. Hij deed altijd veel van alles", blikt Groothuis terug.

Wilde fratsen

Wat is er aan Nuis veranderd? "Hij heeft veel meer de rust gevonden om nog meer topsporter te zijn. Hij is nog meer toegewijd", schetst Groothuis de ontwikkeling van zijn oud-teamgenoot. Al ziet hij ook nog steeds wel de trekken van de oude Nuis. "Hij is de wilde fratsen niet helemaal verloren, dat vind ik wel goed."

Groothuis ziet de Nederlander als favoriet. Niet op basis van de seizoentijden. "Die zeggen me niet zoveel." Groothuis neemt de 1.000 meter van Nuis bij het olympisch kwalificatietoernooi als voorbeeld. Daar won hij in 1.07,64. "Op een laaglandbaan. Dat zegt wel wat. Dit is een absurde tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl