Kai Verbij en coach Gerard van Velde tijdens een training
NOS SchaatsenAangepast

Underdog Verbij: heb al weken geen 1.000 meter gereden

Ruim zestien jaar geleden, op 16 februari van 2002, kroonde Gerard van Velde zich in Salt Lake City tot olympisch kampioen. Zijn winnende tijd, 1.07,18, is nog altijd het olympisch record. Vrijdag gaat Kai Verbij een poging doen het record van zijn coach uit de boeken te rijden. Maar belangrijker: om olympisch kampioen te worden.

Het verhaal van de 23-jarige Verbij is bekend: tijdens het OKT in Heerenveen liep hij eind december van vorig jaar een liesblessure op en het was lange tijd een groot vraagteken of en hoe Verbij voor de dag zou komen in Pyeongchang.

Op de dag van de 1.000 meter is Verbij nog altijd niet vrij van twijfels. "Ik voel me fit en gezond", houdt Verbij het positief. "Het gaat elke dag een stukje beter en als ik naar de trainingen kijk, dan geeft dat zelfvertrouwen."

Verbij: zie mezelf als underdog die hoopt te verrassen

Negende

Eerder deze week moest Verbij op de halve kilometer genoegen nemen met de negende plek. Diep van binnen wist Verbij dat hij na zijn blessureperiode niet te veel mocht verwachten, maar toch baalde hij. Hij en de andere Nederlandse sprinters speelden slechts een bijrol.

"Voor de eerste keer was het prima en als het een trainingswedstrijd zou zijn, dan zou ik hartstikke tevreden zijn. Maar op een olympisch toernooi hoop je toch meer te laten zien."

Lorentzen

Op de 500 meter domineerde de Noor Havard Lorentzen en die mag, mede daardoor, ook op de 1.000 meter tot de kanshebbers worden gerekend. "Nuis en Lorentzen zijn de favorieten. Ik heb al weken geen 1.000 gereden, dus het is allemaal een verrassing. Ik zie mezelf niet als kansloos, meer als een underdog die hoopt te verrassen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl