Kees Verhoeven (D66)
NOS NieuwsAangepast

D66: extra geld naar Brussel niet uitgesloten

Coalitiepartij D66 sluit niet uit dat de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie omhoog gaat. Kamerlid Verhoeven zei in de Tweede Kamer dat het kabinet geen loze beloftes moet doen.

Door het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de EU ontstaat er een tekort op de Europese begroting, want het land is een grote netto-betaler. De Europese Commissie wil dat tekort aanvullen, maar Nederland ziet liever dat de EU bezuinigt om de begroting sluitend te krijgen.

"Ook onze inzet is dat de brexit met gesloten beurs wordt afgehandeld, maar ik beloof niet dat het daar op uitdraait", zei Verhoeven tijdens een debat met premier Rutte. "Maar als dat gebeurt, krijgen we wel meer veiligheid, een schoner milieu en andere zaken."

Voortduren op de rem

Volgens de D66'er denken alle partijen in de coalitie er ongeveer hetzelfde over. Toch wilde VVD-Kamerlid Mulder niet zeggen of het mogelijk is dat Nederland uiteindelijk toch instemt met een hogere bijdrage. "Ik zeg alleen iets over de inzet van Nederland. Je moet nooit in onderhandelingen zeggen wat je bereid bent weg te geven."

D66'er Verhoeven constateert dat Nederland voortdurend op de rem trapt in Brussel. "Dat is niet verstandig. Je moet niet als een kip zonder kop 'nee' zeggen."

De Europese Commissie komt binnenkort met voorstellen voor de begroting voor de periode 2021-2027. De verwachting is dat er langdurige onderhandelingen nodig zijn voordat er een akkoord ligt.

Premier Rutte denkt dat er misschien pas in 2020 besluiten worden genomen. Hij herhaalde nog eens dat het kabinet tegen een hogere bijdrage is, maar hij ziet dat als een inspanningsbelofte. "We gaan onze uiterste best doen om dit te bereiken. Hier willen we op uitkomen, maar we zitten nog vroeg in het proces."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl