Politieblokkade bij de Amerikaanse ambassade in Podgorica
NOS NieuwsAangepast

Man gooit explosief naar ambassade VS in Montenegro

In de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica heeft een man een explosief naar het Amerikaanse ambassadegebouw gegooid. De dader bracht zichzelf kort daarna om het leven met een ander explosief.

De aanslag was kort voor middernacht, waarschijnlijk met een handgranaat. Er was niemand in het pand aanwezig en er is geen schade aan het gebouw.

Montenegrijnse media melden vandaag dat de dader een ex-militair uit Podgorica is. De krant Vijesti schrijft dat het gaat om de 43-jarige Dalibor Jaukovic, die in 1999 een militaire onderscheiding kreeg voor de buitengewone manier waarop hij zich heeft ingezet voor de verdediging van het vaderland. Jaukovic zou hebben gediend in het Joegoslavische leger ten tijde van de NAVO-bombardementen op Servië in 1999.

De autoriteiten hebben bevestigd dat de dader een man uit Podgorica is met de initialen D.J., maar er is nog niets duidelijk over zijn motief. De politie kon ook niet zeggen of het gaat om terrorisme en of de man alleen heeft gehandeld.

NAVO is de boosdoener

Montenegro trad vorig jaar mei toe tot de NAVO. Volgens een recente peiling is meer dan de helft van de Montenegrijnen tegen het lidmaatschap.

In 1999 voerde de NAVO bombardementen uit op doelen in Servië en Kosovo. De NAVO wilde, onder leiding van de Amerikanen, de toenmalige president van Servië, Slobodan Milosevic, onder druk zetten om de oorlog in Kosovo te stoppen.

Montenegro was tot 2006 deel van het land Servië en Montenegro. Veel Montenegrijnen hebben dan ook de Servische nationaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl