Twee daklozen slapen naast een kruispunt in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Niet 50 of 28.000 maar 2952 mensen leven nu op straat in Parijs

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

In Parijs leven op dit moment bijna drieduizend daklozen. Die wonen verspreid over de stad, op straat, in bossen en op verstopte plekken.

Dat blijkt uit een eerste officiële telling waaraan het stadsbestuur, vrijwilligers en organisaties en bedrijven meededen. Die gingen één nacht de straat op, om op straten en in parken de daklozen te tellen.

Tot op heden waren er nauwelijks recente en betrouwbare cijfers over de aantallen daklozen in Parijs. Schattingen liepen uiteen van 2500 tot 28.000. Een bewindsman in de regering van president Macron kwam een paar weken geleden met de meest opmerkelijke schatting: "Het gaat om 50 mensen in en rond Parijs die op straat leven", aldus staatssecretaris Julien Denormandie.

Volgens de telling gaat het om precies te zijn om 2952 mensen die in Parijs geen dak boven hun hoofd hebben. Met name in het noordoosten van de stad - in relatief arme wijken - leven veel daklozen: bijna duizend. Op verschillende metro- en treinstations bleken 's nachts bijna 600 mensen te slapen. In bossen en parken in en rond de stad werden nog eens bijna 200 mensen aangetroffen.

Veel meer daklozen

De telling is overigens niet compleet, beaamt het stadsbestuur. In Parijs zijn er ook nog eens 2000 daklozen die op dit moment in speciale opvanghuizen zitten wegens de winter en de kou. Daarmee zou het totaal op zo'n 5000 daklozen komen voor de Franse hoofdstad.

"Dit cijfer zou voor ons allemaal een shock moeten zijn: het zijn veel te veel mensen. We moeten méér gaan doen om ze te helpen", zei loco-burgemeester Bruno Juillard bij de presentatie van de cijfers.

En dat is precies wat er gaat gebeuren. "Nu we weten om hoeveel mensen het gaat en waar ze leven, kunnen we ook aan gerichte oplossingen denken", zegt de wethouder voor solidariteit Dominique Versini. "Als we iedereen opvang zouden willen bieden, hebben we 3000 extra bedden nodig. Daar gaan we ons voor inspannen."

Leven in de parkeergarage

Maar initiatieven komen ook uit andere hoek, zoals de openbare parkeergarages in Parijs waar 112 daklozen wonen. "We werken al samen met ambulancediensten om ons eigen personeel speciale trainingen te geven over hoe je moet omgaan met daklozen", vertelde Claire-Lise Beaurenault van de Park Indigo-garages. "Dat gaan we nu uitbreiden."

De gemeente Parijs wil ook intensiever samenwerken met bijvoorbeeld de openbaar vervoerbedrijven en ziekenhuizen in de stad om de daklozen adequaat te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl