CO2-uitstoot
NOS Nieuws

CO2-rechten te koop aangeboden voor vernietiging

Milieuorganisatie WISE en energieleverancier Greenchoice maken het voor burgers mogelijk om online emissierechten te kopen voor CO2. Hiermee vragen de organisaties aandacht voor "het falen van het Europese emissiehandelssysteem". Als burgers rechten om CO2 in de lucht te brengen opkopen en die vervolgens vernietigen, kan de industrie die CO2 niet meer uitstoten, zo melden de organisaties.

Vanaf 2005 verdeelt de Europese Unie emissierechten voor CO2. Als bedrijven extra CO2 willen uitstoten, kunnen ze aanvullende rechten bijkopen. Een ton CO2 kost nu volgens Greenchoice ongeveer 10 euro.

Volgens de organisaties achter het online platform "zijn er zoveel emissierechten in omloop dat er een overschot is ontstaan. Vervuilen is hierdoor veel te goedkoop, want extra rechten bijkopen kost bijna niets". Peer de Rijk, directeur van WISE, vindt het tijd dat meer mensen, bedrijven en organisaties zich gaan bemoeien met het emissiehandelssysteem.

Duurzame elektriciteit

Volgens Greenchoice wordt het opwekken van duurzame elektriciteit aantrekkelijker als de emissieprijs voor CO2 omhoog gaat.

Evert den Boer, algemeen directeur van de energieleverancier: "In het regeerakkoord is opgenomen dat Nederland binnen de Europese Unie het voortouw neemt om de CO2-uitstoot te verminderen. Het kabinet kan dit kracht bijzetten door daadwerkelijk actie te ondernemen en te beginnen bij het aanscherpen van het emissiehandelssysteem. Wij zijn alvast begonnen."

Overigens kan iedereen al vanaf 2010 emissierechten voor CO2 kopen, maar in de praktijk is dat erg ingewikkeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl