Jorien ter Mors
NOS SchaatsenAangepast

'Spoorloze' Ter Mors: onwerkelijke is werkelijkheid geworden

20 februari 2018 is de dag waarop Jorien ter Mors geschiedenis schreef. De schaatsster van oorsprong, die zich ook op shorttrack besloot te richten en daar goed in bleek, kroonde zich door haar bronzen plak op de aflossing tot eerste vrouw die op dezelfde Spelen in twee verschillende takken van sport een medaille veroverde. Een week geleden stond ze immers op het podium als de winnares van de 1.000 meter op de langebaan.

"Het onwerkelijke is werkelijkheid geworden", zegt ze een dag na haar unieke prestatie.

'Spoorloze' Ter Mors: als je even weg bent is de euforie weg

Op de 1.500 meter op de shorttrackbaan werd Ter Mors eerder vijfde en op de relay werden de vrouwen in de halve finales uitgeschakeld. Een medaille had ze daarom al uit haar hoofd gezet. Maar dinsdag verbaasden de Nederlandse shorttracksters door vanuit de B-groep alsnog brons te veroveren.

Compleet

Canada en China werden in de A-finale gediskwalificeerd en zo werd Nederland, dat bij de 'reserves' een wereldrecord reed, doorgeschoven naar het podium. "Dat maakt het plaatje wel compleet", aldus Ter Mors, die na de uitschakeling in de halve finales nog sprak van 'het zuurste moment uit mijn carrière'.

Feestvreugde

Op het moment dat het brons binnen was en de feestvreugde langs de baan losbarstte in het Nederlandse kamp, was Ter Mors overigens nergens te bekennen. Ze schitterde door afwezigheid. "Ik had gemist waar die meiden naartoe waren gerend en was ergens anders. Op het moment dat het allemaal gebeurde, mocht ik nergens meer heen", verklaart Ter Mors.

Ook 's avonds, toen haar ploeggenoten aanschoven in het programma Studio Sportwinter, was Ter Mors er niet bij. Ze kreeg te maken met een lange dopingcontrole.

Nog even terug dan naar eerder op de dag, toen ze de shorttrackbaan niet meer op mocht. "Links en rechts werd ik weggestuurd. En ik dacht: verdomme, ik wil naar die meiden toe. Als je even weg bent, is dat euforische moment al weg. Toen dacht ik: ik ga maar naar de kleedkamer. Toen hebben we daar hysterisch gedaan..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl