Lindsey Vonn
NOS SportAangepast

Nu moet het gebeuren voor de diva van het alpineskiën

Als Lindsey Vonn nog een keer olympisch goud wil winnen, dan moet het woensdag gaan gebeuren op haar favoriete onderdeel: de afdaling. De 33-jarige Amerikaanse, die in 2010 in Vancouver goud won op dit onderdeel, benadert de race zoals een routinier betaamt.

"Ik heb hier acht jaar op gewacht, dus ik moet hier wel klaar zijn. Voor mij is er geen reden om nerveus te zijn of druk te voelen", zei Vonn dinsdag na de laatste training. "Of ik win, of ik verlies. En als ik nerveus ben, verlies ik sowieso, dus dat heeft geen zin."

Nieuwe lijnen

Vonn zette dinsdag tijdens de training de vierde tijd neer. Ze ging als eerste naar beneden en probeerde wat nieuwe lijnen uit. Wel miste ze één poortje, wat in een wedstrijd tot diskwalificatie zou hebben geleid.

Vonn is klaar voor haar gouden afdaling

"Ik had in de training niet de goede lijn te pakken. Verder voelde het prima, het was een solide training", zei Vonn, die afgelopen zaterdag op de Super G genoegen moest nemen met de zesde plek. Op dit onderdeel won ze in 2010 nog brons.

Laatste Spelen

Het wordt woensdag, vanaf 3.00 uur Nederlandse tijd, hoe dan ook waarschijnlijk haar laatste kans op goud. "Voor 99,9 procent zeker zijn dit mijn laatste Spelen", aldus de skiester uit Minnesota.

"Of er moet iemand zijn die mijn knie kan repareren, waardoor ik nog tien jaar zonder problemen kan skiën. Ik heb een medisch wonder nodig om mijn carrière te verlengen." Ze miste in 2014 de Spelen van Sotsji vanwege een zware knieblessure.

Lindsey Vonn in 2010 na het winnen van goud op de afdaling in Vancouver

Vonn wil na de Winterspelen wel doorgaan om het recordaantal wereldbekerzeges van de Zweed Ingemar Stenmark (86) te verbeteren.

De Amerikaanse staat nu op 81 overwinningen in de wereldbeker, verdeeld over de afdaling (42), Super G (28), reuzenslalom (4), slalom (2) en combinatie (5).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl