NOS SportAangepast

Canadees ijsdanspaar Virtue/Moir wint tweede goud

Tessa Virtue en Scott Moir hebben op de Spelen in Pyeongchang hun tweede gouden medaille in de wacht gesleept. De Canadese kunstschaatsers waren al de sterren van de landenwedstrijd en pakten nu ook goud op hun eigen onderdeel, ijsdansen.

De basis voor de olympische titel legden ze gisteren al, door een wereldrecord te rijden in de korte kür. Daarmee namen ze een voorsprong op hun belangrijkste concurrenten uit Frankrijk, het duo Gabriella Papadakis en Guillame Cizeron, dat na de korte kür op de tweede plek stond.

In de beslissende vrije dans werd het nog spannend. Papadakis en Cizeron legden de lat zeer hoog door met een prachtige vrije kür een wereldrecord te rijden: 123,35.

Genoeg

Virtue en Moir kwamen net niet aan dat totaal, maar bleven met 122,40 wel in de buurt. Opnieuw vestigden ze een wereldecord met het totaal aantal punten van 206,07. Het was genoeg om hun derde olympische titel, en de tweede in Pyeongchang, te veroveren. In 2010 won het paar, dat al 21 jaar samen schaatst, ook al de ijsdanstitel.

Vier jaar later, in Sotsji, grepen Virtue en Moir twee keer zilver, waarna ze besloten te stoppen met kunstrijden. Eind 2016 keerden ze toch weer terug op het ijs en sindsdien verloren ze pas een keer van het duo Papadakis/Cizeron.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl