NOS NieuwsAangepast

MeToo-meldpunten op de Spelen: 'Het is goed dat wij er zijn'

  • Michael de Smit

    verslaggever

  • Michael de Smit

    verslaggever

Op vier olympische locaties zijn meldpunten ingericht voor seksueel ongepast gedrag. Tot nu toe zijn in Pyeongchang dertien meldingen over seksueel ongepast gedrag gedaan. Het gaat dan om betasting of seksueel getinte opmerkingen.

Het is voor het eerst dat er op de spelen een speciaal meldpunt is voor meldingen over dit soort gedrag. Officieel heten ze Gender equality support centres. De kantoortjes staan op vier locaties, onder meer in Gangneung waar de meeste Nederlandse sporters in actie komen. Op die locatie zijn tot nu vier meldingen gedaan.

In die vier gevallen waren zowel de slachtoffers als de daders vrijwilligers op de spelen. De slachtoffers waren alle vier vrouw.

Maatschappelijk werkers

Het kantoortje in Gangneung waar de meldingen worden gedaan zit een beetje verstopt, aan de zijkant van één van de stadions. Sporters, toeschouwers en medewerkers van de Spelen kunnen er terecht. Er werken twee maatschappelijk werkers en een vrijwilliger die van het Engels naar Koreaans vertaalt en vice versa.

Myunghee Go is één van de twee maatschappelijk werkers. Zij denkt dat de vier gevallen van seksueel ongepast gedrag het topje van de ijsberg zijn. "Het gebeurt veel vaker, dat weet ik zeker. Daarom is het goed dat wij er nu zijn. Sommigen durven nog niet te komen, maar we willen de drempel verlagen zodat ze wel komen."

In het kantoortje kunnen slachtoffers hun verhaal doen aan een tafel. "We luisteren naar ze, vragen of ze aangifte willen doen en ondernemen actie. In alle vier de gevallen zijn de daders uit hun functie gezet of overgeplaatst naar een andere locatie", vertelt Go.

De MeToo-discussie wordt in Korea ook nog steeds levendig gevoerd. Zeker nadat vorige maand een vrouwelijke openbaar aanklager in een televisieshow vertelde dat ze acht jaar geleden is lastiggevallen door haar baas op een begrafenis.

Toen Seo Ji-hyun haar verhaal kort na de gebeurtenis aanhangig maakte, werd ze niet serieus genomen en overgeplaatst. Ze wachtte zo lang met het delen van haar verhaal omdat ze zich ervoor schaamde.

"Het is moeilijk", zegt Go. "Voor de wet zijn mannen en vrouwen gelijk, maar van de slachtoffers van seksueel geweld is 95 procent vrouw. Dat zegt veel."

Ha Yun Lee werkt op een van de meldpunten

De 21-jarige Ha Yun Lee is vrijwilliger op de spelen en de vertaalster in het kantoortje. Zij ervaart veel ongelijkheid in de Koreaanse maatschappij. "We hebben hetzelfde opleidingsniveau als mannelijke leeftijdgenoten, maar krijgen niet dezelfde banen. Veel Koreanen houden vast aan de traditionele rolverdeling waarbij de vrouwen alles in het huishouden doen en mannen niets."

Op de ranglijst van het World Economic Forum, waarbij de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen gemeten wordt, staat Zuid-Korea op plaats 116 van 144 landen.

'Gelukkig veranderd'

Toch zijn de kantoortjes op de olympische locaties een stap in de goede richting, vinden de vrouwen in het kantoortje op het olympisch park in Gangneung. Go: "Een slachtoffer van seksueel geweld in een zwakke positie als minderjarige of invalide had tot voor kort geen rechten. Hun zaak werd niet eens in behandeling genomen. Dat is gelukkig nu veranderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl