Ireen Wüst en Marrit Leenstra
NOS SportAangepast

Goedemorgen Pyeongchang, dit staat er vandaag op het spel

Jorien ter Mors leverde zondag een knappe 500 meter af in de Gangneung Oval, maar ook zij kon niet voorkomen dat de Nederlandse ploeg het hele weekeinde verstoken bleef van nieuwe olympische medailles. Op de tiende dag van de Spelen gloort er echter wel weer tastbaar succes.

Om 12.53 uur komen namelijk de snelle mannen op het ijs voor de 500 meter. Onder hen Ronald Mulder, Jan Smeekens en Kai Verbij en zeker de eerste twee mogen zich serieuze medaillekandidaten noemen.

In 2014 stonden ze ook al op het - compleet oranjegekleurde - podium: Mulder met het brons om zijn nek en Smeekens met zilver, omdat hij 0,012 seconde tekort was gekomen voor het goud. De titel ging in Sotsji naar de nu absente Michel Mulder.

Jan Smeekens, Michel Mulder en Ronald Mulder op Medal Plaza in Sotsji

Werd er in Sotsji nog twee keer een 500 meter afgelegd, in de Gangneung Oval moet het in één rit gebeuren. Smeekens is de eerste Nederlander die aan de start verschijnt. Hij zit in het tiende paar. Pas tegen het eind van de achttien ritten zijn Mulder (rit zestien) en Verbij (zeventien) aan de beurt. Bekijk hier de complete loting.

Ploegenachtervolging vrouwen

De sprint bij de mannen wordt voorafgegaan door de kwalificatie op de ploegenachtervolging bij de vrouwen. Het Nederlandse trio, bestaande uit Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong, moet het daarin al meteen om 12.00 uur opnemen tegen Zuid-Korea.

In totaal komen er acht landenteams in de baan. De vier snelste ploegen plaatsen zich voor de halve finales die voor woensdag op het programma staan.

Het schaatsen is - inclusief de voorbeschouwing, die om circa 11.35 uur begint - van A tot Z te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Dag 10 van de Olympische Spelen

Later op de middag zijn er op NPO 1 en NOS.nl beelden te zien van de ontknoping in de tweemansbob en de landenwedstrijd van het skispringen. Om 15.30 uur volgen dan nog samenvattingen van de beide halve finales in het ijshockeytoernooi van de vrouwen. In de ene halve eindstrijd treffen de Verenigde Staten en Finland elkaar en de andere gaat tussen Canada en de Russische ploeg.

Afgelopen nacht

De eerste Nederlandse deelnemer van de dag is afgelopen nacht al in actie gekomen. Snowboardster Cheryl Maas mocht het spits afbijten op het nieuwe olympische onderdeel Big Air.

Een succes werd het optreden van de Brabantse niet. Door haar val in de tweede run zag ze een plek bij de beste twaalf - en dus een finaleplaats - aan zich voorbij gaan.

Voor Maas zitten de Spelen er dus op, maar haar olympische carrière nog niet. Ze wil er in 2022 in Peking weer bij zijn. "Ik ga gewoon door met snowboarden. Ik weet dat ik nog heel veel beter kan worden."

Pyeongchang Vandaag op NPO 1 en NOS.nl

Om 07.00 uur begint de ochtendprogrammering met Pyeongchang Vandaag, eveneens op NPO 1 en NOS.nl. Daarin een terugblik op de afgelopen nacht en een vooruitblik op de dag, waarin uiteraard het schaatsen centraal staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl