NOS SchaatsenAangepast

Kramer in Sportwinter: nog steeds erg moeilijk met tien kilometer

Sven Kramer blikt in NOS Studio Sportwinter terug op een olympische week. Een week van uitersten. Eerst won hij de vijf kilometer, maar daarna bleef zijn gedroomde gouden medaille op de tien kilometer uit. "Dat ging door merg en been. Daar heb ik het nog steeds heel erg moeilijk mee en natuurlijk lig ik daar wakker van."

Kramer heeft het nog steeds 'heel erg moeilijk' met mislukte tien kilometer

"Ik probeer zo veel mogelijk te relativeren en te genieten van wat ik wel gewonnen heb. Daar heb ik in het verleden veel moeite mee gehad, maar het gaat steeds beter", zegt Kramer op de dag dat hij Nederland samen met Koen Verweij en Jan Blokhuijsen naar de halve finales van de ploegenachtervolging loodste.

Hij kan ondanks zijn verlies op de tien kilometer dus wel genieten van het goud op de vijf kilometer. "Als ik die beelden terugzie, ben ik er wel trots op. Misschien moet ik vaker naar de beelden kijken."

Mentale problemen?

Veel oud-schaatsers stelden dat Kramers mislukte race terug te voeren was op het mentale aspect. Hij was bezweken onder de druk én geschrokken van de tijd van Ted-Jan Bloemen (12.39,77), die uiteindelijk goud pakte. Kramer kan zich deels vinden in die kritiek.

"Kijk, ik ben de laatste die zal ontkennen dat het mentale aspect niet meespeelt", zegt hij. "Maar ik kwam naar de ijsbaan met de gedachte dat ik sowieso 12.40 moest rijden. Dus ik dacht bij de tijd van Ted-Jan niet: wow, wat hard. Maar ja, toch ging het niet."

De verhalen dat hij problemen met zijn schaatsen had (omdat hij vlak voor de race nog aan het sleutelen was), verwijst hij naar het rijk der fabelen. "Dat is ook zoiets. Mijn schaatsen checken, naar het toilet gaan, dat doe ik al twaalf jaar altijd op de tien kilometer..."

Kramer sluit deelname aan Peking 2022 niet uit

Kramer schaatst nog zeker twee jaar door, maar is hij bereid om door te gaan tot en met de volgende Spelen in een volgende poging om olympisch kampioen op de tien kilometer te worden? "Ik sluit het zeker niet uit. Maar op dit moment ben ik daar totaal niet mee bezig", luidt het antwoord.

"Ik ga het van jaar tot jaar bekijken. Is mijn carrière niet rond als de tien er niet is? Dat is de vraag die ik mezelf moet stellen. Het lichaam en de geest kunnen het in ieder geval nog aan."

Kramer zet de deur voor Peking 2022 op een kier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl