Steve Davies (links) viert zijn gelijkmaker tegen Tottenham Hotspur in de FA Cup

Derdeklasser Rochdale dwingt in slotseconde replay af tegen Spurs

De ene remise is de andere niet. Afgelopen dinsdag draaide Tottenham Hotspur in de Champions League nog een 2-0 achterstand om in een 2-2 gelijkspel. Vandaag stond na 90 minuten dezelfde eindstand op het bord, maar nu was het theater een stuk bescheidener.

Rochdale, hekkensluiter in de League One, heeft in de achtste finales van de FA Cup een replay afgedwongen tegen het grote Tottenham Hotspur. De nummer vijf van de Premier League kwam in Spotland Stadium niet verder dan 2-2.

De avond valt over Rochdale in de eerste helft van het FA Cupduel met Tottenham Hotspur

Spurs had in de vorige ronde ook al een replay nodig gehad om zich te ontdoen van vierdedivisionist Newport County. Toch hield niemand rekening met iets anders dan een eenvoudige zege van Spurs.

Voorafgaand aan het duel ging het vooral over de karige kleedkamers en de matige kwaliteit van het veld in Rochdale. Spurs-manager Mauricio Pochettino hield zijn sterspelers Harry Kane en Dele Alli dan ook uit voorzorg op de bank.

De spelers van Rochdale kunnen hun geluk niet op na de openingstreffer van Ian Henderson tegen Spurs

In de eerste helft bleek al dat Spurs geen makkelijke middag tegemoet zou gaan. De derdedivisionisten uit de buurt van Manchester vielen enthousiast aan en werden daar op slag van rust voor beloond.

De 33-jarige aanvoerder Ian Henderson, die daarvoor al twee kansen had gemist, schoot Rochdale op voorsprong. In de tweede helft bracht Lucas Moura (in januari overgekomen van PSG) Spurs langszij, maar de ploeg bleef moeite houden om kansen te creëren.

Lucas Moura juicht na zijn gelijkmaker tegen het bescheiden Rochdale in de achtste finales van de FA Cup

Met een replay op Wembley als ongewenst vooruitzicht, bracht trainer Mauricio Pochettino alsnog Dele Alli en Harry Kane in het veld.

Vier minuten voor tijd werd Alli op weg naar het doel gehaakt, waarop Kane zijn hoofd koel hield vanaf elf meter. In blessuretijd zette Rochdale nog één keer aan en uit het niets kon de volledig vrij gelaten invaller Steve Davies de 2-2 achter doelman Michel Vorm koppen.

Daardoor komt voor de meeste spelers van Rochdale een droom uit. Binnenkort zullen ze hun kunsten mogen vertonen op Wembley.