Michal Kwiatkowski
NOS WielrennenAangepast

Kwiatkowski snoept ploegmaat Thomas eindzege af in Algarve

Michal Kwiatkowski heeft de Ronde van de Algarve op zijn naam geschreven. De Poolse oud-wereldkampioen glipte in de lastige slotrit mee in een omvangrijke ontsnapping en reed bovendien zijn Sky-ploegmaat Geraint Thomas uit de leiderstrui.

Op de slotklim voltooide Kwiatkowski de dubbelslag. Het was al de tweede ritzege van de Pool in deze Ronde van de Algarve.

Onverwachte aanval

Voorafgaand aan de lastige slotrit, een etappe van 173,5 kilometer van Faro naar Malhão met een aantal stevige klimmetjes in de finale, leken de kaarten al geschud in het klassement.

Met Geraint Thomas in de leiderstrui en Kwiatkowski als naaste belager op 19 seconden leek er niet veel fout te kunnen gaan. De Pool had echter andere plannen en sprong mee toen een omvangrijke groep op avontuur ging.

Achter de vluchters hielden de ploegen in het peloton de benen stil, waardoor de voorsprong op kon lopen tot zo'n vier minuten.

Michal Kwiatkowski in actie in de Ronde van de Algarve

Kwiatkowski maakt het af

Uit de voorste groep waren Zdenek Stybar (QuickStep) en Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe) intussen ontsnapt, maar de Oostenrijker moest op zo'n vijftien kilometer passen op een van de steile hellingen.

In zijn eentje nam Stybar ruim veertig seconden voorsprong, maar aan de voet van de slotklim voelde hij de hete adem van Kwiatkowski al in de nek.

De Pool ging erop en erover, boekte zo zijn twee ritzege in deze Ronde van de Algarve en kreeg bovendien de leiderstrui om de schouders. De Portugese kampioen Ruben Guerreiro werd tweede, voor Serge Pauwels.

Mollema in topvijf

In de slotfase kwam het peloton toch nog sterk terug, waardoor Thomas wel op de tweede plaats eindigde in het klassement. Dankzij een late aanval reed Bauke Mollema zelfs nog twee plekjes te stijgen in het klassement. Mollema eindigde als vierde.

Eerder won Dylan Groenewegen twee etappes in Zuid-Portugal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl