De Franse president Macron
Aangepast

Moet de overheid optreden tegen nepnieuws? President Macron vindt van wel

"Nepnieuws is er altijd geweest, alleen vindt het momenteel enorme weerklank. Het is explosief gegroeid door de komst van internet", zegt Géraldine Woessner, journalist bij Europe 1. Ze heeft een dagelijkse rubriek op de radio waarin ze nepnieuws ontkracht.

Maar een regering die zegt wat wel en niet nepnieuws is, daar zit ze niet op de wachten. "Dat vertrouw ik de regering niet toe. En ik denk dat een heel groot deel van de bevolking in Frankrijk er ook zo over denkt."

Toch wil de Franse regering een wet invoeren om nepnieuws te bestrijden. De wet is bijna af. Rechters kunnen straks in verkiezingstijd websites uit de lucht halen en kanalen op zwart zetten als die fake news verspreiden.

De Franse president Emmanuel Macron is de motor achter de wet. Hij was zelf tijdens de verkiezingscampagne het slachtoffer van nepnieuws. Hij zou volgens valse berichten gesponsord worden door Saudi-Arabië en geld hebben weggesluisd naar een geheime rekening op de Bahama's. Marine Le Pen van Front National gooide het hem in een verkiezingsdebat voor de voeten.

"Macron heeft de verkiezingen gewonnen, maar nog een paar dagen meer nepnieuws en het was nipt geworden", zegt Christophe Barbier van weekblad L'Express. "De president is met reden bang. Nepnieuws richt veel schade aan." Barbier steunt dan ook de wet van Macron.

Hij vindt dat nepnieuws verboden moet worden. "Burgers moeten weten dat de Republiek weet wat waar is en wat niet. Dat de maanlanding een verzinsel van de Amerikanen is, dat de CIA achter 11 september zat of dat het een film was, is onzin. Zij die dit geloven en vooral zij die het verspreiden, moeten gestraft worden."

Het helpt niet om dit soort sites te verbieden. Het versterkt juist het gevoel dat men dingen verborgen wil houden.

​Géraldine Woessner, journalist

Woessner is het daar niet mee eens. "Een van de grootste gevaren lijkt me de wil van de regering om een internetsite te verbieden die nepnieuws verspreidt. Ze willen dat een rechter kan beslissen, binnen een tijdsbestek van enkele uren, om een site te ontmantelen."

Volgens haar is hier niet een rol weggelegd voor de overheid, maar voor de media. "Wij moeten de feiten verifiëren. Bovendien helpt het niet om dit soort sites te verbieden. Dat heeft geen invloed op de bezoekers. Het versterkt juist het gevoel dat men dingen verborgen wil houden."

\Moet de overheid optreden tegen nepnieuws? Macron vindt van wel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl