NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 17/2: 10 jaar Kosovo en Trump bezoekt slachtoffers schietpartij

Goedemorgen! Vandaag presenteert de politie cijfers over het gebruik van stroomstootwapens en vieren Kosovaren dat hun land tien jaar geleden de onafhankelijkheid uitriep.

Het blijft dit weekend grotendeels droog. In de loop van de ochtend breekt vanuit het westen de zon geregeld door en in de middag wordt het zo'n 7 graden. Morgen is er wat meer wind en kans op een bui. Na het weekend wordt het kouder.

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Na een proef van een jaar komt de politie met cijfers over de taser. Hoe vaak het stroomstootwapen bijvoorbeeld is ingezet door agenten en hoe effectief dat werkte volgens de politie.

• Het is precies tien jaar geleden dat Kosovo de onafhankelijkheid uitriep. De afsplitsing van de voormalig provincie van Servië wordt door veel Kosovaren gevierd, maar niet door iedereen.

• En het Leids Cabaret Festival vindt plaats in de Leidse Schouwburg. Het festival staat te boek als een van de meest prestigieuze cabaretwedstrijden van het land. Eerdere winnaars zijn Najib Amhali en Erik van Muiswinkel. Vorig jaar won het Vlaamse trio De Hygiëna's.

• In de eredivisie zijn er vier duels. PSV speelt thuis tegen Heerenveen, Excelsior gaat op bezoek bij Vitesse. NAC neemt het in Breda op tegen AZ en Willem II speelt uit tegen ADO.

Een militair bij een sloppenwijk in Rio

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Trump heeft een bezoek gebracht aan slachtoffers van de schietpartij op een school in Florida. Hij sprak met mensen die zijn neergeschoten en met artsen. "Het is verdrietig dat zoiets kan gebeuren", zei hij na afloop.

Ander nieuws uit de nacht:

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

Geen langebaanschaatsen vandaag, wel Nederlanders in actie bij het shorttrack. Om 11.00 uur beginnen de series van de 1.500 meter voor vrouwen. Namens Nederland starten Suzanne Schulting en Jorien ter Mors, die afgelopen week nog goud op de 1.000 meter langebaan veroverde.

Drie kwartier later zijn de kwartfinales van de 1.000 meter voor mannen aan de orde. Sjinkie Knegt, in 2014 winnaar van het brons op deze afstand en sinds een week in het bezit van olympisch zilver op de 1.500 meter, en Itzhak de Laat zijn nog altijd in de strijd.

Om 11.00 uur maakt Esmee Visser haar opwachting op Medal Plaza waar ze wordt gehuldigd voor haar olympische titel op de 5.000 meter.

En om 12.20 uur begint skeletonster Kimberley Bos aan haar derde en vierde run. De olympisch debutant staat na de eerste dag van het skeleton op een knappe negende plek.

Hier nog meer over de Spelen van vandaag en wat er afgelopen nacht gebeurde.

Dag 8 van de Olympische Spelen

En dan nog even dit:

De Ghanese Amsterdam Akwasi Frimpong werd op de Olympische Spelen twee keer laatste bij het skeleton. Toch was hij zeker niet in Pyeongchang als toerist. "Mijn echte doel ligt over vier jaar in Peking", zegt hij. "Daar wil ik meedoen om de medailles."

In Studio Sportwinter legde hij uit waarom hij investeert in een sport waarin hij een enorme achterstand moet zien goed te maken. "Sport was het enige dat ik als vluchteling had", zei hij. "Topsport is belangrijk voor me."

Ghanese Amsterdammer Frimpong: ik ben geen toerist

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl