De mobiele website van DigiD
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Eis 2,5 jaar tegen ex-medewerker Belastingdienst voor fraude met DigiD

Het Openbaar Ministerie eist 2,5 jaar cel tegen een 58-jarige oud-medewerker van de Belastingdienst. Ook tegen zijn zoon is 2,5 jaar geëist.

De vader haalde bijna vijf jaar geleden de persoonsgegevens van 370 studenten in Groningen uit het systeem van de Belastingdienst. Hij vervalste hun DigiD en vroeg huur- en zorgtoeslagen aan. Op die wijze tilde hij de Belastingdienst voor bijna vier ton. Hij kreeg hulp van zijn 57-jarige vrouw. Tegen haar is 1,5 jaar cel geëist.

Drijvende kracht

Volgens het OM was de 31-jarige zoon van het echtpaar de bedenker van de fraude. "Hij was de drijvende kracht en betrok zijn ouders door hen te manipuleren", aldus de officier van justitie.

RTV Noord meldt dat in dezelfde fraudezaak nog eens vijf mensen terechtstonden, onder wie een 30-jarige man uit Veendam. Hij haalde de postbussen bij studentenflats leeg en gaf enveloppen met de DigiD-codes aan de drie hoofdverdachten. Met de activeringscodes wijzigden zij de DigiD-gegevens en vroegen toeslagen aan. Het geld verdween op bankrekeningen van katvangers.

Roemenen

Onder die katvangers waren Roemenen die in hun land met advertenties werden gelokt voor een werkplek in de kringloopwinkel van een 53-jarige man uit Groningen. Zij moesten in Nederland een bankrekening aanvragen en de passen afstaan. De Roemenen gingen daarna terug naar hun land. De eigenaar van de kringloopwinkel en zijn zoon horen volgende week hun strafeis.

De zaak kwam aan het rollen nadat in juni 2013 twee studenten aangifte deden van identiteitsfraude. Vijf maanden later werden vier mannen en een vrouw bij de studentenflats aangehouden. Dat gebeurde nadat flatbewoners melding hadden gedaan van verdacht gedrag van de vijf.

Winstbejag

In totaal is volgens het Openbaar Ministerie voor zes ton aan toeslagen aangevraagd. Ruim twee ton werd tijdig door de banken tegengehouden. De officier van justitie tilde er zwaar aan dat hier "louter sprake" zou zijn van winstbejag. Ook vond hij het ernstig dat juist een ambtenaar van de Belastingdienst vertrouwelijke informatie misbruikte.

Advertentie via Ster.nl