NOS NieuwsAangepast

Kleintje Pils speelt Koreanen plat in Pyeongchang

  • Marieke de Vries

    correspondent China

  • Marieke de Vries

    correspondent China

Geen 10 kilometer voor Kleintje Pils

Een oudere Koreaanse dame stoot haar bejaarde buurman aan; meedoen, man! De man lacht en begint ook enthousiast op de muziek te klappen.

Op het podium staan veertien Nederlanders in boerenkiel en klompen met trompetten, tuba's, drums en bekkens de zaal plat te spelen. Van internationale meezingers als Sweet Caroline tot de Koreaanse megahit Gangnam Style, het publiek vindt het allemaal prachtig. Zelfs op Tulpen uit Amsterdam wordt vrolijk meegewiegd.

Het bekendste dweilorkest van Nederland is op uitnodiging van het Koreaanse Olympisch Comité in Pyeongchang aanwezig als gangmaker op een cultureel festival. Ook artiesten uit andere landen treden daar op. Kleintje Pils vertegenwoordigt Nederland.

Kleintje Pils speelt Koreanen plat met Gangnam Style

"Het is een geweldige eer dat we hier mogen staan. Het Koreaanse publiek komt onverwacht binnen en krijgt een portie Nederland gepresenteerd en dat slaat gelukkig aan", zegt blazer Johan Versluijs.

Kleintje Pils reist al twintig jaar naar de Olympische spelen. De eerste keer in Nagano, maar ook in Sydney, Turijn, Vancouver en Sotsji waren ze erbij.

Afgelopen week stonden ze vier dagen in de Oval schaatsarena en warmden ze onder meer het publiek op tijdens de 3 en de 5 kilometer bij de dames. Ze zagen Wüst en Jorien ter Mors goud winnen. Maar de organisatie wilde dat ze niet alleen bij Nederlandse schaatsers zouden spelen, maar ook bij internationale evenementen. Zo stonden ze bij de ijshockeywedstrijden van de dames tussen Canada -Zwitserland en Rusland - VS. Mooie ervaringen, maar de koningsrit, de 10 kilometer, missen ze vanavond.

Het Zuid-Koreaanse publiek klapt vrolijk mee

Kleintje Pils aanvoerder Ruud Bakker: "Als Sven schaatst zijn we weer onderweg terug naar Nederland, omdat we allemaal weer gewoon moeten werken. Via onze telefoontjes zullen we kijken hoe Sven ervoor staat en hoe Jorrit het gedaan heeft. Pas als we op het vliegveld zijn weten we wie de 10 kilometer gewonnen heeft."

Jan van der Hulst: "Ja, natuurlijk is dat met pijn in het hart. We hebben al veel 10 kilometers gezien, zoals die van Romme in Nagano. En we hebben een aantal keer gezien dat Sven het niet haalde. Nu halen wij het niet."

Maar ze kijken allemaal met veel lol en trots terug op hun optredens tijdens deze spelen en op het cultureel festival vandaag: "Eigenlijk is het publiek altijd wel enthousiast als we spelen", zegt Marc Hoogervorst. "Maar het is toch altijd weer afwachten bij mensen met een andere cultuur, zoals de Koreaanse."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl