NOS SchaatsenAangepast

Ter Mors superieur naar goud op 1.000 meter

Jorien ter Mors heeft met een magistrale race de olympische titel op de 1.000 meter veroverd. Ze greep de gouden medaille in een olympisch record (1.13,56). Vier jaar geleden won ze al het goud op de 1.500 meter. Het zilver ging naar de Japanse Nao Kodaira, voor haar landgenote Miho Takagi.

Ter Mors kon op de laatste kruising jagen op Brittany Bowe, de oud-wereldrecordhouder op de kilometer. In de laatste bocht passeerde Ter Mors de Amerikaanse en reed ze de olympische toptijd van Chris Witty uit 2002 (1.13,83) uit de boeken na een slotronde van 28,5.

Voor Ter Mors was het vooralsnog een moeizaam seizoen. Ze kampte met een knieblessure, moest de wereldbeker van Stavanger laten schieten door rugklachten en werd tijdens het OKT geveld door een virusinfectie.

Januari in Erfurt

Haar olympische titel op de 1.500 meter van Sotsji kon ze daardoor niet verdedigen. Ter Mors plaatste zich officieel alleen voor de 1.000 meter, maar zal dankzij een clemente houding van de selectiecommissie van de schaatsbond ook de 500 meter rijden in Pyeongchang. Dat nummer staat komende zondag op het programma.

Half januari boekte ze in Erfurt op de 1.000 meter haar eerste internationale overwinning van het seizoen.

Wüst niet tevreden met haar race

Van alle kanshebbers kwam Wüst als eerste in actie, ze reed al in de vierde rit. Net als op de 1.500 meter startte ze vals. Bij haar tweede poging was de vijfvoudig olympisch kampioene iets voorzichtiger weg. Met haar tijd (1.15,32) leek Wüst niet erg tevreden, al was ze halverwege nog de snelste. "Ik denk niet dat dit genoeg zal zijn voor een medaille", realiseerde ze zich al tijdens de dweilpauze.

Na de onderbreking beet de scheidend olympische kampioene, Hong Zhang, zich ook stuk op de tijd van Wüst. Een rit later was Jorien ter Mos wel sneller. En hoe, ze reed een olympisch record.

Kodaira moet te veel prijsgeven

De Japanse Miho Takagi, winnaar van brons op de 1.500 meter, opende sneller dan Ter Mors, maar gaf op de streep zes tienden toe op Ter Mors.

Een rit later kwam de topfavoriete aan de start. Nao Kodaira, houder van het wereldrecord. Zij opende vier tienden sneller dan Ter Mors. Na 600 meter had Kodaira ook nog een grote voorsprong, maar in de slotronde moest ze alsnog te veel terrein prijsgeven op Ter Mors.

In de laatste rit kwamen Marrit Leenstra en Heather Bergsma op het ijs. Een ronde voor het einde reed Bergsma dezelfde tussentijd als Ter Mors, maar haar rondetijd was niet goed genoeg. Bergsma gaf uiteindelijk 1,59 toe en werd achtste. Marrit Leenstra, maandag nog winnaar van brons op de 1.500 meter, kwam niet verder dan plaats zes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl