Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un
NOS NieuwsAangepast

Kim Jong-un onder de indruk van Zuid-Koreaanse inzet

Kim Jong-un wil de banden met Zuid-Korea verder aanhalen, nu een bezoek van een Noord-Koreaanse delegatie aan de Olympische Spelen in Pyeongchang succesvol is verlopen. De dictator heeft goede berichten gekregen van de delegatie die uit Zuid-Korea terugkeerde en zegt nu een "warm klimaat van verzoening en dialoog" te willen stimuleren.

Kim Yo-jong, de zus van de dictator, verbleef samen met enkele hoogwaardigheidsbekleders drie dagen in het buurland. Bij de openingsceremonie kwam het tot een historische handdruk met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) was er geen lid van de heersende Kim-familie meer in het zuidelijke buurland geweest.

'Succesvol bezoek'

Kim Jong-un noemt het bezoek aan de Spelen "succesvol". De "oprechte pogingen" van Seoul om van het bezoek een succes te maken, noemt hij volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau "zeer indrukwekkend". Kim Yo-jong overhandigde tijdens haar verblijf een brief van haar broer aan president Moon waarin hij hem vroeg "op korte termijn" te komen praten in hoofdstad Pyongyang.

De Spelen in Pyeongchang zijn door beide landen aangegrepen om de diplomatieke banden aanhalen. In 1950 raakten de twee Korea's verwikkeld in een oorlog. In 1953 werd een wapenstilstand getekend, maar er is nooit een vredesverdrag gesloten.

De Noord-Koreaanse Kim Yo-jong en Zuid-Koreaan Moon Jae-in schudden elkaar de hand

Sceptici beweren dat Kim de Spelen gebruikt om mooi weer te spelen, terwijl hij het nucleaire programma van zijn land verder ontwikkelt. "De meeste Zuid-Koreanen kijken met een gezonde dosis wantrouwen naar de toenadering van Kim Jong-un", zegt correspondent Marieke de Vries.

Gescheiden families

Toch heeft Moon Jae-in al een tegenaanbod gedaan aan zijn noorderburen: hij wil graag familiereünies zien. De Vries: "Die families zijn in de jaren 50 gescheiden geraakt na de Koreaanse oorlog. En die mensen worden steeds ouder en daarmee wordt de kans dat ze elkaar nog een keer kunnen zien steeds kleiner."

Moon heeft dat op tafel gelegd als wisselgeld, legt De Vries uit. "Dus eerst reünies voor elkaar krijgen, dan kunnen we een keer verder praten."

Voorheen waren concrete concessies uit de VS over de sancties onbespreekbaar.

Marieke de Vries

De Verenigde Staten zeggen kansen te zien voor diplomatiek overleg met Noord-Korea. De VS heeft Noord-Korea zware sancties opgelegd vanwege de kern- en raketproeven van dat land. Volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence moet Noord-Korea dan wel concrete stappen zetten in het afbouwen van het kernprogramma.

De Vries zegt dat de Amerikanen hiermee voor het eerst sinds het aantreden van president Trump in beweging zijn gekomen. "Voorheen waren concrete concessies uit de VS over de sancties onbespreekbaar. Nu is het: als ze willen praten, dan moeten we maar eens praten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl