De lokale partij Pro6 Cranendonck viert hun ledenlijst
NOS NieuwsAangepast

Veel lokale PvdA-afdelingen onder andere naam op kieslijst

Veel lokale PvdA-afdelingen doen onder een andere naam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Plaatselijke PvdA'ers verzinnen uitwegen nu ze op 21 maart een zwaar verlies zien aankomen. De naam PvdA jaagt kiezers weg, zegt een van de raadsleden tegen Trouw.

Zo stapten de leden van de Partij van de Arbeid in Cranendonck over naar de lokale lijst Pro6. Actieve PvdA-leden in het Limburgse Nederweert richtten samen 'Nederweert Anders' op.

En wat eerst PGA/PvdA was in Asten, heet nu 'PGA'. Volgens PGA-raadslid Ronald Beniers schrikt de naam PvdA mensen af.

254 gemeenten

Zeker elf lokale PvdA-afdelingen kwamen de afgelopen maanden tot de conclusie dat ze beter af zijn met een andere naam. Het is nu vaak een lokale lijst, meestal in samenwerking met andere progressieve groepen.

Bij de verkiezingen in maart doen volgens de PvdA 39 afdelingen mee met een naam die niet direct herkenbaar is als 'PvdA'. Daar tegenover staat dat in 254 gemeenten de partij gewoon als PvdA meedoet.

Lijstverbinding

"Het gaat er ons om dat je een progressieve agenda voert, en goed verankerd bent in de samenleving", zegt een woordvoerder van de PvdA. "De keuze voor een naam laten wij over aan de expertise van lokale mensen."

De PvdA wijst er ook nog op dat het niet meer mogelijk is om met gelijkgestemde partijen een lijstverbinding aan te gaan. Dat kan volgens de partij een reden zijn dat lokale afdelingen kiezen om helemaal samen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl