Staatssecretaris Theo Francken

Belgisch rapport: geen bewijs foltering teruggekeerde Sudanezen

Er is geen bewijs dat Sudaneze migranten die door België zijn teruggestuurd naar hun land, daar worden mishandeld. Een Belgische onderzoekscommissie heeft beschuldigingen over foltering onderzocht, maar volgens Belgische media geen enkel hard bewijs daarvoor kunnen vinden.

Het Tahrir-instituut was met de beschuldigingen naar buiten gekomen. Dat leidde tot kritiek aan het adres van staatssecretaris Theo Francken van asielzaken. Hij is van de nationalistische partij N-VA en wil een streng beleid voor migranten.

Begin dit jaar dreigde er nog een kabinetscrisis in België omdat Francken zou hebben gelogen over het gevaar voor uitgezette migranten. Francken hield echter de steun van de N-VA en de andere partijen wilden de zaak niet op de spits drijven.

Niet waarheidsgetrouw

In het rapport van de onderzoekscommissie staat dat het "bijzonder problematisch" is gesteld met de mensenrechten in Sudan, maar dat de situatie niet zo ernstig is "dat er in principe aan elke uit Sudan afkomstige persoon een status van bescherming moet worden toegekend". Ook zegt de commissie dat extra onderzoek nodig is, omdat sommige delen uit het rapport van het Tahrir-instituut "niet waarheidsgetrouw zijn".

Francken heeft opgelucht gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek. "Goed dat de waarheid aan het licht komt", schrijft hij op Twitter. De staatssecretaris zegt dat de repatriëring naar Sudan snel kan worden hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl