In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Gemeente Boxmeer mag 'pias'-juriste niet weren

De gemeente Boxmeer mag een vrouw die een ambtenaar voor "pias" uitmaakte niet de toegang tot het gemeentehuis weigeren. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald.

Juriste Alice van Hest maakte in 2016 een ambtenaar uit voor pias tijdens een zitting van de bezwaarschriftencommissie. Hij wilde volgens Van Hest geen reactie geven op een ingediend bezwaar. "Hij zat daar maar met z'n handen omhoog. Ik wilde hem eigenlijk uit de tent lokken," vertelt Van Hest. "Hij deed me aan een trekpop denken. Vandaar dat ik op het woord pias kwam."

De gemeente wilde dat de juriste haar excuses aanbood, maar dat weigerde ze. Daarop werden zij en haar cliënt het gemeentehuis uitgezet.

'Sorry'

Thuis kreeg Van Hest een brief waarin opnieuw stond dat ze "sorry" moest zeggen. Ook wilde de gemeente Boxmeer dat ze een verklaring ondertekende dat ze niet agressief is, schrijft Omroep Brabant.

De vrouw weigerde opnieuw en werd daarom de toegang tot het gemeentehuis ontzegd. "Ik heb verschillende afspraken af moeten zeggen. Ik mocht zelfs geen brieven schrijven. Dat maakt het lastig om bezwaar te maken namens cliënten."

Daarnaast kon ze door het verbod haar rijbewijs niet verlengen of problemen met de riolering aankaarten bij de gemeente Boxmeer. "Dat heeft iemand anders voor mij moeten doen."

'Normoverschrijdend'

De rechter vindt dat de gemeente haar "te zware maatregelen" heeft opgelegd, maar tekent daarbij aan dat Van Hest zich wel "normoverschrijdend" heeft gedragen. De juriste is het daarmee eens: "Ik had dat niet mogen zeggen."

De juriste eiste niet alleen toegang tot het gemeentehuis, maar wil ook een schadevergoeding. Ze moet nu van de rechter in kaart brengen wat de affaire haar heeft gekost. "Als ik mijn advocaatkosten terugkrijg, vind ik het al geweldig."

Via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur heeft ze opgevraagd wat Boxmeer zelf aan advocaatkosten kwijt was. "Dat is zeker 10.000 euro geweest. Zonde van het gemeenschapsgeld."

Advertentie via Ster.nl