PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth
NOS NieuwsAangepast

PvdA-fractievoorzitter Eerste Kamer Marleen Barth treedt af

Marleen Barth treedt per direct af als Eerste Kamerlid. Dat heeft haar partij, de PvdA, bekendgemaakt. Fractievoorzitter Barth kwam de afgelopen tijd door verschillende kwesties in opspraak.

Zo probeerde ze een lagere huur te bedingen voor het huis waar zij met haar man Jan Hoekema woonde. Die was afgetreden als burgemeester van Wassenaar en het paar wilde nog een tijd in de ambtswoning blijven wonen.

Ook was ze deze week afwezig bij het belangrijke debat over orgaandonatie. In plaats daarvan was ze op vakantie op de Malediven.

Nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid zal meer kwaad dan goed doen.

Marleen Barth

In een verklaring schrijft Barth dat die vakantie al veel eerder gepland was, "om bij te komen van een zwaar en persoonlijk ook verdrietig jaar". Ze ging ervan uit dat ze de fractie ook wel op afstand kon leiden. Achteraf vindt ze dat ze een verkeerde afweging heeft gemaakt.

"Ik ben tot de slotsom gekomen dat nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid meer kwaad dan goed zal doen, en dat is het laatste wat ik wil."

Donorwet

Barth wordt als fractievoorzitter opgevolgd door André Postema. Hij is nu al vice-fractievoorzitter. Haar senaatszetel wordt ingenomen door Wouter van Zandbrink.

Die veranderingen hebben volgens de PvdA geen gevolgen voor de stemverhouding binnen de fractie over de omstreden donorwet. Tot nu toe zijn vijf PvdA-senatoren voor, en drie tegen. Aanstaande dinsdag wordt er gestemd.

Partijleider Asscher zegt in een eerste reactie begrip te hebben voor het opstappen van Barth. Hij noemt het een moeilijk besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl