Arbiter Dennis Higler keurt het doelpunt van Roda JC af
NOS NieuwsAangepast

Roda JC wil laatste minuten van bekerduel overspelen

Roda JC wil dat de KNVB de laatste 8 minuten van de bekerwedstrijd tegen Willem II laat overspelen met een 2-3 voorsprong voor de ploeg uit Limburg. De club dreigt met een gang naar de rechter als de voetbalbond daar niet in meegaat. "Door een foutieve beslissing staat de verkeerde ploeg in de halve finales", stelt Roda-directeur Wim Collard. "Dit is nu een principezaak".

Het draait allemaal om een afgekeurd doelpunt van Roda JC in de wedstrijd van vorige week in Tilburg. Roda-speler Avdijaj maakte in de slotfase de 2-3, maar het doelpunt werd ongeldig verklaard na raadpleging van de videoscheidsrechter. Die zag een handsbal van Rosheuvel (Roda JC) in aanloop naar de goal van Avdijaj.

Roda JC is er vooral boos over dat niet is meegenomen dat Willem II tussen de handsbal en het doelpunt kort balbezit had. Collard: "Dan ontstaat een nieuwe spelsituatie en vanaf die nieuwe spelsituatie is er geen enkele overtreding begaan tot de bal in het netje lag."

De directeur zegt dat Roda zich bestolen voelt en heeft de KNVB een ultimatum gesteld. "Mocht dat antwoord niet naar tevredenheid zijn van Roda JC, dan is de enige mogelijkheid nog om naar de civiele rechter te stappen."

Roda JC sluit gang naar rechter niet uit: dit is nu een principezaak

Uiteindelijk verloor Roda JC het duel na strafschoppen. De uitschakeling heeft volgens de club uit Kerkrade niet alleen sportief, maar ook financieel grote gevolgen. "Het kan ons zo 500.000 euro schelen", zegt Collard.

Advies

De KNVB laat weten dat de brief van Roda JC is beantwoord, maar wil niet zeggen wat daarin staat. De voetbalbond heeft over de kwestie een advies gevraagd aan de internationale spelregelcommissie (IFAB) in Genève, maar dat is nog niet binnen.

Een uitspraak van de IFAB is niet bindend. De KNVB zegt wel dat het advies wordt gedeeld met Roda JC. Ook zal het bestuur betaald voetbal de aanbeveling meenemen in een besluit over het afgekeurde doelpunt.

"Hier is geen protocol voor", besefte Collard. "Dan is het voor ons nu ook een principekwestie om duidelijkheid te krijgen voor alle bvo's over dit soort situaties. Een gang naar de rechter zullen we zeker overwegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl