Een stemming in het Europees Parlement
NOS NieuwsAangepast

Europees Parlement levert zetels in, Nederland krijgt er drie bij

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Het Europees Parlement wordt na de verkiezingen van 2019 kleiner. Nu telt het nog 751 leden, na de Europese Parlementsverkiezingen zijn dat er 705.

De herverdeling is een gevolg van het besluit van de Britten om uit de EU te stappen. De Britten bezetten 73 zetels. Onder meer het Nederlands kabinet had graag gezien dat die allemaal zouden verdwijnen, maar daar is geen meerderheid voor.

Zo wilde Frankrijk extra zetels, omdat de bevolking de afgelopen jaren is gegroeid. Italië en Spanje vonden om dezelfde reden dat ze nu te weinig zetels hebben.

Als compromis blijven er 27 'Britse' zetels in het parlement achter. Daarvan gaan er drie naar Nederland.

Spitzenkandidat

De keuze van de voorzitter van de Europese Commissie blijft de verantwoordelijkheid van het parlement, net zoals dat bij de verkiezing van de huidige voorzitter, Jean-Claude Juncker, het geval was.

Over de procedure is wel het nodige te doen geweest. De verschillende fracties wilden ieder een eigen kandidaat aanwijzen: een Spitzenkandidat of topkandidaat. Uit hun midden kiest het parlement de nieuwe Commissie-voorzitter.

Maar veel regeringsleiders verzetten zich tegen deze procedure. Volgens de Tsjechische premier Babis moeten de regeringsleiders de opvolger van Juncker kiezen. Ook de Franse president Macron en premier Rutte zijn niet enthousiast over het idee van Spitzenkandidaten.

Het CDA ziet zo'n werkwijze wel zitten. Fractievoorzitter Esther de Lange van het CDA in het Europees Parlement vindt dat dit bij de democratie hoort. "Door de kandidaten van tevoren aan te wijzen, voorkom je benoemingen in achterkamertjes."

Landen die er een of meer zetels bijkrijgen

Land zetels nu zetels erbij land zetels nu zetels erbij
Frankrijk 79 5 Oostenrijk 19 1
Italië 76 3 Denemarken 14 1
Spanje 58 4 Finland 14 1
Polen 53 2 Slowakije 14 1
Roemenië 33 1 Ierland 13 2
Nederland 29 3 Kroatië 12 1
Zweden 21 1 Estland 7 1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl