PvdA-senator Nooren en D66-Tweede Kamerlid Dijkstra
NOS NieuwsAangepast

PvdA: rol nabestaanden bij orgaandonatie vastleggen

Het ziet ernaar uit dat een meerderheid van de Eerste Kamer duidelijker wil vastleggen dat de nabestaanden een doorslaggevende stem krijgen bij orgaandonatie. De senaat sprak vandaag voor de tweede keer over het initiatiefvoorstel van D66-Tweede Kamerlid Dijkstra om het systeem te veranderen. In het debat kwam Dijkstra de senaat tegemoet door voor te stellen om de positie van de nabestaanden op een later moment in een landelijk protocol neer te leggen.

Als mensen niet reageren op de vraag of ze orgaandonor willen worden, worden ze toch als donor geregistreerd, is de strekking van het voorstel van Dijkstra.

Nabestaanden

De discussie spitste zich vorige week toe op de rol van de nabestaanden. Dijkstra schreef de senaat daarover vorige week vrijdag dat de nabestaanden in feite het laatste woord hebben, hoewel ze geen formeel vetorecht hebben.

PvdA, SP, 50Plus en OSF dienden vandaag een motie in om landelijke richtlijnen af te spreken, waardoor een grotere uniformiteit zou komen. Volgens PvdA-woordvoerster Nooren komt het erop neer dat er "geen donatie is bij ernstige bezwaren van de nabestaanden". De tekst van het wetsvoorstel is daar minder uitgesproken over.

Stemming volgende week

Dijkstra zei dat het haar "de juiste weg" lijkt om daar in de wet gehoor aan te geven. Daarmee wordt misschien een aantal twijfelende PvdA-senatoren over de streep getrokken om voor het voorstel te stemmen.

Of er een meerderheid voor het plan van Dijkstra is, is nog steeds onduidelijk. De stemming is volgende week dinsdag. CDA-senator Martens vroeg zich af of de aanvullingen in het debat niet in strijd zijn met het wetsvoorstel. Ze zei dat haar fractie verdeeld is en ze verwacht dat dat wel zo zal blijven.

PVV, SGP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren, die vorige week al als geheel tegen waren, blijven bij hun standpunt. Zij vinden dat mensen geen donor kunnen zijn als ze daar niet uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven. D66 en SP zijn voor.

VVD-woordvoerder De Grave zei dat de brief van Dijkstra niets verandert aan de afweging van zijn fractie. De VVD is nog steeds verdeeld. De Grave is het eens met de indienster, dat er geen formeel vetorecht is voor de nabestaanden. "Het gaat niet om een verbod. Het gaat om grote emotionele bezwaren van nabestaanden, die naar voren worden gebracht. De arts maakt dan een professionele afweging en die zal altijd inhouden dat hij de emotionele bezwaren volgt." Ook GroenLinks blijft verdeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl