Aflevering 4 van De Luizenmoeder trok bijna 3,5 miljoen kijkers

3,5 miljoen kijkers voor De Luizenmoeder, komt er een NPO 3-record?

De vierde aflevering van de serie De Luizenmoeder heeft gisteravond bijna 3,5 miljoen kijkers getrokken. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO). De komische serie over een basisschool vestigt daarmee mogelijk een kijkcijferrecord voor tv-zender NPO 3 en Nederland 3 over de afgelopen twintig jaar.

Er kijken de laatste weken steeds meer mensen naar De Luizenmoeder. Het aantal kijkers steeg van 750.000 bij de eerste aflevering, via 1,4 miljoen, naar 2,4 miljoen bij aflevering 3, vorige week zondag. Ook blijkt dat veel mensen het programma later nog terugkijken. Vorige week waren dat er 1,5 miljoen. Daarmee kwam het totaal aantal kijkers op 3,9 miljoen.

De uitzending van gisteren werd op NPO 3 bekeken door bijna 3,5 miljoen mensen, maar daar zijn de terugkijkers nog niet bij opgeteld. Die definitieve cijfers komen zondag. Als de trend van de afgelopen weken doorzet, dan is een nieuw kijkcijferrecord voor de afgelopen twintig jaar niet ondenkbaar.

Youp, PSV en Kopspijkers

De oudejaarsconference van Youp van 't Hek, die op 31 december 2002 werd uitgezonden op Nederland 3 (nu NPO 3), is tot op dit moment nog het best bekeken programma van de zender. Er zaten toen bijna 4,2 miljoen mensen voor de tv. De Champions League-wedstrijd tussen PSV en AC Milan trok in 2005 ruim 3,8 miljoen kijkers, gevolgd door Kopspijkers (2003) met ruim 3,6 miljoen mensen voor de buis.

Of het programma daadwerkelijk een record breekt, vindt NPO 3-zendermanager Suzanne Kunzeler nu nog lastig te zeggen. "Dat is moeilijk in te schatten, aangezien het aantal lineaire kijkers nu ook weer enorm is gestegen", zegt ze. "We gaan het zien."

'De werkelijkheid is krankzinniger dan je kan bedenken'

Bij NPO 3 werd wel verwacht dat de serie, die zich afspeelt op basisschool De Klimop, zou aanslaan bij tv-kijkend Nederland. "Maar deze fantastisch mooie cijfers hadden ook wij niet aan zien komen", vertelt zendermanager Suzanne Kunzeler. "We zijn hier superblij mee en er ook ontzettend trots op." Taart is er overigens nog niet. "Maar de stemming is hier opperbest."

Volgens tv-recensent Ron Vergouwen van het NPO Radio 1-mediaprogramma De Perstribune is het wel te verklaren dat veel mensen tegelijk afstemmen op NPO 3 om De Luizenmoeder te kijken. "Het heeft toch te maken met het feit dat een hoop mensen via sociale media commentaar leveren op dat programma." En dus is dan de enige mogelijkheid om het programma te kijken op het moment dat het wordt uitgezonden.

Vergouwen denkt ook dat er wel weer eens behoefte was aan een dergelijke serie. "In Nederland lag het genre komedie al een tijdje op z'n gat. We waren toe aan een goede komedie met scherpe randjes, maar waar je je ook in kan verplaatsen." En dat blijkt wel als Vergouwen - die tegenover een basisschool woont - zelf zijn voordeur uitstapt. "Het is al een paar keer gebeurd dat ik mensen dat liedje hoorde zingen." Hij doelt op een liedje dat een van de hoofdpersonen, juf Ank, altijd zingt met haar klas.

De Luizenmoeder is echt een hype volgens Vergouwen. "Als je kijkt naar bijvoorbeeld Zondag met Lubach, voor NPO 3-begrippen een programma met hoge kijkcijfers, die heeft er een paar seizoenen over gedaan om boven de één miljoen kijkers uit te komen", legt Vergouwen uit. De cijfers van De Luizenmoeder binnen vier afleveringen noemt hij dan ook 'ongelofelijk'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl