PyeongChang Olympic Stadium is het decor van de openingsceremonie
NOS SportAangepast

Na ijskoude openingsceremonie wacht chef de mission Bijl mogelijk dilemma

Vrijdag om 12.00 uur Nederlandse tijd is in Pyeongchang de openingsceremonie van de Winterspelen. Het is echter de vraag hoeveel sporters daarbij aanwezig zijn, want lange tijd in de snijdende vrieskou rondlopen is geen ideale voorbereiding op een topprestatie. En koud is het in Zuid-Korea.

"De gevoelstemperatuur is -17 graden Celsius", zegt Jeroen Bijl, chef de mission van de Nederlandse ploeg. "Het organisatiecomité probeert er echt alles aan te doen om zoveel mogelijk sporters binnen te krijgen."

Dat doen ze met voorzieningen als warme zakken en eventueel stoelverwarming. "Maar ook met de mogelijkheid voor de sporters om weg te kunnen als ze binnengelopen zijn. Ik denk dat er bij ons nog wel een behoorlijke ploeg gaat lopen", aldus Bijl.

Snijdende kou kan sporters weghouden bij openingsceremonie Spelen

Een dag na de openingsceremonie, op de eerste sportdag van de Spelen, staat Bijl mogelijk direct voor een dilemma als Sjinkie Knegt en Ireen Wüst vrijwel op hetzelfde moment - maar in een andere hal - olympisch kampioen kunnen worden.

Wüst schaatst zaterdag de 3.000 meter en shorttracker Knegt de 1.500 meter. "Het is nog geen 200 meter rennen van de ene naar de andere hal, dus dat ga ik ook doen. Ik laat me echt informeren wie wanneer schaatst", zegt Bijl.

Maar het zou dus kunnen dat hij echt moet kiezen, als de ontknopingen van beide wedstrijden bijna tegelijkertijd plaatsvinden, die zaterdag. "Ha. Ja, dat is een hele moeilijke keuze en die heb ik nog niet gemaakt."

Chef de mission Bijl moet mogelijk kiezen tussen Knegt en Wüst

Aan een ander heikel punt, het Russische dopingschandaal, beleeft Bijl veel minder plezier. "Dat is een politiek mijnenveld waar ik zoveel mogelijk van weg wil blijven."

Hij spreekt wel zijn steun uit aan Koen Verweij, die ondanks alles is blijven doortrainen met de Russische ploeg en daar ook vragen over krijgt. "Het is lastig voor hem, dat hele dopingverhaal komt op zijn schouders te liggen. Hij is voldoende gecontroleerd, ga daar maar van uit."

Doelstelling

Op de laatste persconferentie voor de openingsceremonie zal Bijl de doelstelling van de Nederlandse olympische ploeg uitspreken. "Die 24 medailles van Sotsji zijn niet realistisch, dat heb ik al eerder gezegd. Dertien was de ondergrens. We gaan nu alles afwegen en een aantal noemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl