NOS NieuwsAangepast

Maya-ruïnes ontdekt in Guatemala dankzij nieuwe lasertechniek

Een internationale groep wetenschappers heeft met hulp van een nieuwe lasertechniek tienduizenden Maya-ruïnes ontdekt in het tropisch regenwoud van Guatemala.

Bij deze techniek worden vanuit de lucht laserstralen naar het aardoppervlak gestuurd. De echo's worden opgevangen en verwerkt tot een driedimensionaal beeld. Op die manier werd 2100 vierkante kilometer jungle onder handen genomen.

"Ik weet dat het overdreven linkt, maar de tranen sprongen me in de ogen", zegt hoogleraar archeologie en antropologie Stephen Houston van de Amerikaanse Brown University tegen de BBC. De beelden die hij zag tonen huizen, paleizen, aquaducten en verdedigingswerken die al lang geleden door het regenwoud werden overwoekerd.

Feestelijkheden bij een Maya-bouwwerk in Guatemala

Het belang van de ontdekking is dat Maya-steden vermoedelijk vele malen groter waren dan tot nu toe werd aangenomen. "Ik denk dat dit een van de grootste sprongen is in 150 jaar Maya-archeologie", zegt Houston.

Zijn collega Thomas Garrison van Ithaca College in de staat New York beaamt dat bij National Geographic. "De beelden maken duidelijk dat dit hele gebied op een veel grotere schaal in gebruik was en een veel grotere bevolkingsdichtheid kende dan wij dachten."

Documentaire

De Maya-cultuur ontstond ongeveer 1500 jaar v. Chr. en strekte zich uit over Honduras, Belize, Guatemala, El Salvador en Mexico. In de zeventiende eeuw onderwierpen de laatste Maya-staten zich aan de Spaanse kolonisten.

National Geographic zendt zondag 11 februari een documentaire over het project uit op het eigen tv-kanaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl