NOS NieuwsAangepast

Actrice Uma Thurman verbreekt stilzwijgen over Weinstein

De Amerikaans actrice Uma Thurman heeft voor het eerst verteld over haar ervaring met seksueel wangedrag van filmproducent Harvey Weinstein. In een uitgebreid interview in The New York Times (NYT) vertelt ze wat er misging in haar nauwe samenwerking met Weinstein en regisseur Quentin Tarantino, met wie ze megasuccessen boekte in de films Pulp Fiction (1994) en Kill Bill 1 en 2 (2003 en 2004).

Dat Thurman een appeltje te schillen had met Weinstein, die toen al van zijn voetstuk was gevallen door alle #MeToo-beschuldigingen, werd duidelijk door haar Instagram-boodschap op Thanksgiving. Daarin wenste ze iedereen een fijne dag toe "behalve jou, Harvey (...) - Ik ben blij dat het zich langzaam voltrekt - Jij verdient geen kogel - Wacht maar af".

Thurman en Weinstein kenden elkaar al goed voordat hij zich aan haar probeerde te vergrijpen, vertelt de actrice. Nadat hij zich al eens naakt had vertoond aan haar, waarna hij afdroop toen ze hem had gezegd dat hij zich belachelijk gedroeg, ging het de keer erna fout.

Op een hotelkamer in Londen drong Weinstein zich op aan Thurman, duwde haar omlaag en probeerde hij boven op haar te komen. "Hij zette niet echt door", zegt Thurman, en ze slaagde erin zich onder hem uit te manoeuvreren.

Toen ze hem de volgende dag opzocht om hem de waarheid te zeggen, dreigde hij haar loopbaan te ruïneren als ze ruchtbaarheid zou geven aan wat er was gebeurd. Bij navraag liet een woordvoerder van Weinstein aan de NYT weten dat daar geen sprake van was. Weinstein erkent dat hij probeerde Thurman in te palmen in Londen, maar hij heeft daar "onmiddellijk" zijn excuses voor aangeboden.

Harvey Weinstein

Thurman verwijt zichzelf dat ze destijds niet direct Weinstein aan de schandpaal heeft genageld. "Ik ben een van de redenen dat jonge meisjes naderhand in hun eentje zijn kamer binnenliepen. Zij liepen allemaal als lammeren naar de slachtbank, omdat ze ervan overtuigd waren dat niemand in zijn positie zoiets illegaals met hen zou doen. Maar hij deed het toch."

Thurman heeft onlangs een geschreven verklaring over Weinsteins aanranding bij de politie ingeleverd.

In hetzelfde interview onthult Thurman ook dat Tarantino haar tegen haar zin dwong zelf achter het stuur te gaan zitten voor een scene in Kill Bill waarin ze met hoge snelheid over een smalle weg met palmen rijdt.

Tijdens de rit verloor ze de macht over het stuur en botste tegen een boom. Ze hield er nek- en knieklachten aan over. Het kostte haar naar eigen zeggen vijftien jaar voordat Tarantino haar de filmopname met de crash overhandigde waarmee ze een schadeclaim kon indienen.

Tarantino en Thurman in Cannes in 2014

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl