De wethouders Pieter de Groene en Franko Zivkovic-Laurenta
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Grootste partij Stichtse Vecht (D66) laat verkiezingen schieten

D66 in Stichtse Vecht doet volgende maand niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is nu de grootste in de lokale politiek van de Utrechtse gemeente, maar er is crisis.

Een woordvoerder van D66 vertelt aan RTV Utrecht dat er onder leden niet voldoende vertrouwen is in de samenstelling van de kandidatenlijst met daarop wethouder Franko Zivkovic-Laurenta. Het landelijk bestuur van de partij heeft daarop besloten om de machtiging voor deelname van D66 in Stichtse Vecht in te trekken.

Afgelopen week ontstond er onrust binnen de partij over een onderzoek naar de integriteit van D66-wethouder Pieter de Groene. De bestuurder drong erop aan bijna 200.000 euro subsidie te geven aan een kinderopvang die een pand huurt van zijn partner.

Belangenverstrengeling

Zivkovic-Laurenta voerde daarna gesprekken met de burgemeester over de veronderstelde belangenverstrengeling van zijn collega-wethouder en partijgenoot. Dat viel verkeerd binnen de lokale D66-fractie. Die nam het Zivkovic-Laurenta kwalijk dat hij met de burgemeester had gepraat en besloot de D66'er van de kieslijst te halen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Zivkovic-Laurenta zei eerder dat hij denkt dat zijn partijgenoten van hem af willen. "Ze zoeken een aanknopingspunt, maar ik vind dit wel een heel zwak inhoudelijk punt. Hoe kan je me nou kwalijk nemen dat ik een integriteitsonderzoek met de burgemeester bespreek? Ik vind het raadselachtig. Ze hadden echt wat beters moeten verzinnen als ze van me af willen."

Stichtse Vecht ontstond in 2011 door een samenvoeging van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen.

Advertentie via Ster.nl