De brief die mevrouw Zeilstra uit Eastermar van de gemeente kreeg
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Eastermarders met uitkering moeten loterijverlies bewijzen

Inwoners van Eastermar met een uitkering moeten aan de gemeente bewijzen dat ze geen prijs hebben gewonnen in de Postcode Loterij. In het Friese dorp viel op 1 januari de hoofdprijs.

De gemeente Tietjerksteradeel, waar Eastermar onder valt, heeft aan de 25 uitkeringsgerechtigden in het dorp een brief gestuurd dat ze hun bankafschriften moeten opsturen, meldt Omrop Fryslân. Lukt dat niet, dan worden ze gekort op hun uitkering.

De gemeente komt heel bedreigend over met deze brief.

Tjitske Zeilstra, inwoner van Eastermar

Volgens de gemeente gaat het om een reguliere controle. Het winnen van een prijs wordt gezien als vermogen. Als je dan een bijstandsuitkering hebt, of bijvoorbeeld aanvullende uitkeringen, dan zal dat daar gevolgen voor hebben.

De toon van de brief is echter volledig verkeerd gevallen. Zo moeten mensen met een uitkering voor 7 februari bewijzen dat ze niks hebben gewonnen. "Zo ga je niet met mensen om", zegt Tjitske Zeilstra, die ook werd aangeschreven. "De gemeente komt heel bedreigend over met deze brief."

Wethouder Ellen Bruins Slot erkent dat de toon van de brief anders had gekund. Ze belooft dat met alle mensen in Eastermar persoonlijk contact wordt opgenomen om de zaak uit te praten.

Advertentie via Ster.nl