Shell-topvrouw Marjan van Loon vandaag in de Kamer
NOS NieuwsAangepast

Shell ook op papier garant voor alle schade die de NAM moet betalen

Shell gaat ook op papier zetten dat alle kosten die samenhangen met de aardbevingen in Groningen worden betaald. Shell-topvrouw Van Loon heeft dat gezegd op een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de hoorzitting was een bericht in Trouw. De krant suggereerde zaterdag dat Shell juridisch onder de schadevergoedingen voor de aardbevingsschade probeerde uit te komen. Het bericht veroorzaakte ophef, en Van Loon zei in een reactie dat Shell er garant voor staat dat de Groningers schade door de gaswinning vergoed krijgen.

Sceptisch

Tijdens de hoorzitting toonden twee juristen zich sceptisch over die mondelinge belofte. Volgens hen waren de woorden van Van Loon in het programma Jinek onvoldoende om juridische betekenis te hebben.

"Ik heb mevrouw Van Loon bij Jinek gehoord, maar het is toch nog vaag", zei hoogleraar ondernemingsrecht Bartman. "Waarvoor en voor hoelang geldt die garantstelling? Het mooiste zou zijn als Shell Nederland met een schriftelijke verklaring komt."

Dat vond ook advocaat Nass, die promotieonderzoek doet naar de 403-verklaring. Dat is de verklaring die Shell als aandeelhouder van de NAM introk. Het concern kwam zo financieel en juridisch 'losser' van de NAM te staan.

"Shell heeft wel gezegd garant te staan, ook zonder aansprakelijkheid", zei Nass. "Maar dat moet worden uitgewerkt en vastgelegd zodat er een beroep op kan worden gedaan."

Wij zijn ervan overtuigd dat NAM de schade kan betalen.

Marjan van Loon, Shell Nederland

Naast de twee juristen waren ook de topmensen van de NAM en van aandeelhouders Shell en Exxon uitgenodigd. Die kregen het verhaal van de twee juristen voorgelegd.

Shell-topvrouw Van Loon wilde alle twijfel wegnemen en zei: "Wij zijn ervan overtuigd dat NAM de schade kan betalen, mocht dat niet het geval zijn dan kan de rekening door naar Shell."

De drie partijen herhaalden dat de NAM aansprakelijk is en dat er miljarden beschikbaar zijn voor de schadevergoedingen. "Wij gaan zorgen dat alle kosten die aan de aardbevingen zijn gerelateerd worden betaald", zei Van Loon. "Dat gaan we ook op papier zetten en goed afspreken met minister Wiebes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl