NOS Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt NPO Start

De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt hoe de app NPO Start omgaat met persoonsgegevens van gebruikers. Dat heeft minister Slob gezegd in antwoord op Kamervragen van de SP.

SP-Kamerlid Kwint wilde van Slob onder meer weten of het niet dubieus is dat de app de kijkgegevens van individuele gebruikers verstrekt aan commerciële bedrijven, gezien de publieke rol van de Nederlandse Publieke Omroep, NPO.

Slob antwoordt daarop dat het de eigen verantwoordelijkheid is van de NPO om binnen de geldende wet- en regelgeving keuzes te maken. Maar zogeheten 'programmatic trading', het met behulp van verzamelde gegevens afstemmen van advertenties op de gebruiker, raakt wel aan privacyregels en -wetten.

Eerdere vraagtekens

Eerder zetten juristen al vraagtekens bij de manier waarop NPO Start gegevens van gebruikers verzamelt.

Gebruikers van NPO Start moeten akkoord gaan met de mogelijkheid dat informatie over kijkgedrag wordt doorgegeven aan adverteerders. Doen ze dat niet, dan is de app niet te gebruiken.

Eerder zei de NPO dat er wordt gewerkt aan een optie waarbij gebruikers zelf kunnen bepalen of hun gegevens gedeeld mogen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl