Erwin de Vries met een maquette van het slavernijmonument
NOS NieuwsAangepast

Kunstenaar Erwin de Vries, maker Nationaal Slavernijmonument, overleden

De Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries is gisteravond na een kortstondig ziekbed overleden in een ziekenhuis in zijn woonplaats Paramaribo. Hij laat een groot oeuvre na, waarvan het Nationaal Slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark een van de bekendste werken is.

Ook maakte hij veel beelden van beroemdheden, zoals in Nederland van politicus Joop den Uyl, schrijver Simon Carmiggelt, cabaretier Toon Hermans en voetballer Clarence Seedorf. In Paramaribo staan er beelden van hem van onder anderen de politici Arron en Lachmon en de enige overlevende van de Decembermoorden, vakbondsleider Fred Derby.

De Vries (1929) was sinds de jaren 50 een productief en succesvol beeldhouwer en schilder. Hij werd enige tijd beïnvloed door de Cobrabeweging en had solotentoonstellingen in onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam, de Rotterdamse Kunsthal, in Jamaica en in andere landen. Zijn werk werd aangekocht door verzamelaars, banken, bedrijven en particulieren.

Het inrichten van De Vries' tentoonstelling in de Kunsthal

Hij werd geboren in Paramaribo en kwam in 1949 naar Nederland om de opleiding tot tekenleraar te volgen. Later ging hij naar de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. De Vries maakte veel erotische schilderijen van vrouwen. "Erotiek is het belangrijkste in ons leven", zei hij in 2009 tegen NRC. "Als dat ophoudt, houden wij ook op te bestaan. Dat heb ik in mijn kunst gebruikt als uiting."

De kunstenaar liet zich graag voorstaan op zijn snelle manier van werken. "Ik kan in het Guinness Book of Records: ik maak een goeie kop in een uurtje en verkoop die voor 18.000 of 20.000 euro." Het ontwerp voor het slavernijmonument maakte hij naar eigen zeggen "in klei op een middag tussen 15.00 en 17.00 uur."

Het Nationaal Slavernijmonument

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl