Een granaat, onder het zand vandaan gehaald
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Granaten op strand Den Helder: 'Boem en het kind is weg'

Op het strand van Den Helder en Julianadorp komen de laatste tijd granaten bloot te liggen. Strandzoeker Ed Mallekoote vond er de afgelopen anderhalve maand zeven met zijn metaaldetector.

Het gaat om vijf handgranaten en twee tankgranaten, schrijft NH Nieuws. Mallekoote legt uit: "Door de harde westenwind wordt het zand als het ware meegenomen. Ik kom daardoor op diepten waar ik normaal niet bij kom." Hij vindt naast granaten ook munten en bijvoorbeeld spijkers.

Gevaarlijk

De politie waarschuwt voor de granaten op het strand. "Ze zijn gevaarlijk," zegt een woordvoerder. "Vind je er een, dan moet je eraf blijven en de politie bellen. Die overlegt met de EOD wat er moet gebeuren." Of de gevonden granaten nog konden ontploffen, is in onderzoek.

De schatzoeker hoopt dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie er iets aan gaat doen. "Het strand moet doorzocht worden. Ik moet er niet aan denken dat een granaat wordt gevonden door een kind dat niet weet wat het is. Dan is het 'Boem' en het kind is weg."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de geallieerden en de Duitsers gevochten om de marinecomplexen van Den Helder. Beide partijen bombardeerden de havenstad meermaals.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl