De nieuwe, gouden KNVB-beker
NOS VoetbalAangepast

Kwartfinales KNVB-beker: wie, wat en hoe?

De dubbel winnen, het seizoen redden, voor een primeur zorgen, de eerste gouden KNVB-beker winnen ter gelegenheid van de honderdste finale. Allemaal redenen om voluit te gaan in het bekertoernooi. Vanaf vanavond staan de kwartfinales op het programma. Acht clubs, acht vragen.

Programma kwartfinales KNVB-beker

FC Twente - SC Cambuur (dinsdag, 20.45 uur)
AZ - PEC Zwolle (woensdag, 18.30 uur)
Feyenoord - PSV (woensdag, 20.45 uur)
Willem II - Roda JC (donderdag, 20.45 uur)

Welke club verloor de laatste vier kwartfinales die het speelde in de KNVB-beker?

Roda JC. De Limburgse club speelde die kwartfinales gek genoeg allemaal in eigen huis. Volendam, AZ, Excelsior en Feyenoord wonnen echter in Kerkrade. In 2008 won Roda in en tegen Dordrecht in de kwartfinales. Dat jaar haalde de tweevoudig bekerwinnaar ook voor het laatst de eindstrijd. Daarin werd verloren van Feyenoord.

Welke kwartfinalist scoorde het minst vaak op weg naar de laatste acht?

FC Twente. De Tukkers hadden slechts zeven goals nodig om de kwartfinales te bereiken (de penaltyreeks tegen Ajax niet meegerekend).

Twente won de beker drie keer, voor het laatst in 2011. Mochten de Enschedeërs dat dit seizoen opnieuw doen, dan gaan ze niet Europa in. Twente zit namelijk z'n derde en tevens laatste seizoen straf uit, waarin het zich niet kan en mag plaatsen voor Europees voetbal.

Die straf is opgelegd vanwege financieel wanbeleid, waardoor de oostelijke club bijna failliet ging.

Welke kwartfinalist won de beker nog nooit?

SC Cambuur. De enige club bij de laatste acht bovendien die niet uit de eredivisie komt. De Friezen haalden vorig seizoen de halve finales, waarin ze pas na strafschoppen ten onder gingen tegen AZ. Onderweg werden Ajax en FC Utrecht opzijgezet, dus FC Twente is gewaarschuwd.

Welke kwartfinalist won de beker het vaakst?

Feyenoord. De Rotterdammers veroverden de beker twaalf keer, gevolgd door PSV dat negen keer de hoofdprijs won.

Voor Feyenoord is het bekertoernooi de enige kans om het seizoen nog een eervol slot te geven. De regerend landskampioen staat in de competitie namelijk al een straatlengte (16 punten) achter op koploper PSV.

Welke kwartfinalist won in vier bekerconfrontaties nog nooit van zijn directe tegenstander?

Willem II. In 1978 (tweede ronde), 1988 (kwartfinales), 1997 (halve finales) en 2008 (derde ronde) verloren de Tilburgers van Roda JC. Willem II werd de afgelopen jaren steeds vroegtijdig uitgeschakeld in het bekertoernooi. In 2007 stond Willem II voor het laatst in de kwartfinales, waarin werd verloren van Ajax.

Welke kwartfinalist speelde tot nu toe alleen maar uitwedstrijden in het bekertoernooi?

AZ. De club uit Alkmaar bereikte de kwartfinales door te winnen bij MVV (2-3), Almere City (0-4) en Fortuna Sittard (2-4). AZ is dé cupfighter van de laatste jaren, want ze zitten voor de zevende keer op rij bij de laatste acht. Vorig seizoen was AZ verliezend finalist, Vitesse was in De Kuip met 2-0 te sterk.

Welke club won vier van de vijf kwartfinales die het speelde tegen zijn komende tegenstander?

PSV. Liefst vier keer schakelde PSV Feyenoord uit in de kwartfinales (1974, 1998, 2002 en 2013). Alleen in 2010 won Feyenoord in dit stadium van PSV. De laatste bekerconfrontatie tussen beide clubs in Rotterdam was in de halve finales van 2005. PSV won destijds na strafschoppen.

Welke club won de laatste drie kwartfinales die het speelde in het bekertoernooi?

PEC Zwolle. In 2013, 2014 en 2015 haalde PEC de halve finales van de beker. In 2014 wonnen ze de beker zelfs door in een spectaculaire finale Ajax met 5-1 te verslaan.

PEC trof dit toernooi tot nu toe alleen tegenstanders van een lager niveau (De Meern, Kozakken Boys en NEC). De laatste drie bekerwedstrijden tegen een eredivisieclub gingen verloren.

Overigens: FC Twente heeft een nog betere 'kwartfinale-reeks' staan. De laatste zeven kwartfinales werden overleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl