Eminem tijdens een concert in Chili in 2016
NOS NieuwsAangepast

Eminem na jaren terug in Nederland: 'Ondanks kritiek nog steeds groot'

Rapper Eminem komt voor het eerst in 15 jaar weer naar Nederland. Hij geeft op 12 juli een concert in het Goffertpark in Nijmegen.

Het optreden is onderdeel van de wereldtournee van Eminem, die vorig jaar zijn nieuwe album Revival uitbracht. In 2003 stond de rapper twee keer in de Amsterdam Arena. De kaartverkoop begint vrijdag, meldt organisator Mojo Concerts.

Worsteling met verslaving en roem

"Het is een lange periode erg slecht gegaan met Eminem", zegt schrijver en hiphop-kenner Thomas Heerma van Voss. "Als je zijn albums van de afgelopen jaren beluistert, hoor je een worsteling met verslavingen en zijn status als wereldster." In 2006 kreeg Eminem, die eigenlijk Marshall Mathers heet, bovendien een enorme klap te verwerken toen zijn jeugdvriend en collega-rapper Proof werd doodgeschoten.

"Veel fans van het eerste uur zijn afgehaakt", zegt Heerma van Voss. "Zijn nietsontziende zelfspot en grofheid, vermengd met fanatieke raps waren revolutionair. Hij maakte hiphop voor een grote groep toegankelijk en had per album meerdere hits. Zijn humor en speelsheid hebben plaatsgemaakt voor een meer krampachtig en geforceerd geluid. Toch betekent hij nog altijd veel voor een grote groep hiphop-liefhebbers."

Dat bleek wel toen zijn nieuwe album Revival in de Verenigde Staten, en ook in Nederland, op nummer 1 binnenkwam. Het album kreeg desondanks ook veel slechte kritieken. Veel fans namen het de rapper kwalijk dat hij samenwerkt met onder meer Ed Sheeran en Beyoncé, het type popartiest waarnaar hij vroeger in raps stevig zou hebben uitgehaald.

Een van de fans van het eerste uur is FunX-dj Fernando Halman. Hij neemt het op voor de rapper. "Eminem zegt zelf: ik kan niet de hele tijd hetzelfde blijven doen. Wat dat betreft snap ik dat hij andere dingen probeert."

Halman ziet bovendien dat Eminem zich met het album op andere manieren ontwikkelt. "Het album The Marshall Mathers LP, zijn derde studioalbum uit 2000, was zó goed; dat niveau haalt Revival niet. Wel vind ik het tof om te zien hoe Eminem bijvoorbeeld de rassenongelijkheid in de Verenigde Staten aankaart. Hij is zó groot dat hij bepaalde mensen de ogen kan openen."

Volgens Halman behoort Eminem nog altijd tot de grootsten in de hiphopwereld. "Veel mensen kijken uit naar zijn nieuwe werk. Ondanks de kritiek op zijn nieuwe album komt het gewoon op nummer 1 binnen." Alle negatieve commentaren zullen Eminem alleen maar tot grotere hoogte stuwen, denkt Halman: "Als je hem afschrijft, komt het beste in hem naar boven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl