Honderden mensen bij een eerdere demonstratie van aanhangers van Navalny
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 28/1; protesten verkiezingen Rusland en finale Australian Open

Goedemorgen! Er zijn vandaag demonstraties in Rusland na een oproep van oppositieleider Navalny om de verkiezingen van volgende maand te boycotten. En de finale van de Australian Open wordt gespeeld tussen Cilic en Federer.

Het weer: er is veel bewolking en in de loop van de dag valt er vooral in het noorden af en toe wat regen of motregen. met 10 tot 12 graden is het erg zacht. Ook maandag is het nog zacht en regent het vooral later op de dag.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Tennisgrootheid Roger Federer speelt in Melbourne zijn 30ste Grand Slam-finale. De Kroaat Marin Cilic is daarin zijn tegenstander. Federer, die op al 19 keer een Grand Slam won, verloor het hele toernooi nog geen set.

• In het Wertheimpark in Amsterdam is de Nationale Holocaustherdenking, met toespraken van schrijfster Jessica Durlacher en waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. De herdenking is vanaf 11.00 uur te zien op NPO 1. Lees ook: Johan van Hulst redde als schooldirecteur honderden Joodse kinderen.

• In Rusland doet oppositieleider Aleksej Navalny een oproep om de presidentsverkiezingen van volgende maand te boycotten. In Moskou en Sint-Petersburg staan demonstraties gepland.

• In Frankrijk bereikt het water van de Seine vandaag naar verwachting het hoogste punt. De overlast door de vele regenval is al dagen groot.

• In de eredivisie zijn vier wedstrijden. Erik ten Hag speelt met Ajax uit bij zijn oude club, FC Utrecht. Verder staan op het programma Feyenoord-ADO Den Haag, Roda-Excelsior en Willem II-AZ.

Wat heb je gemist?

De koning en koningin openen Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa

Leeuwarden is nu officieel de Culturele Hoofdstad van Europa. Het evenement Leeuwarden-Fryslân 2018 (kortweg LF2018) is geopend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ze deden dat door op het bomvolle Wilhelminaplein symbolisch een kerkklok te luiden. Daarna volgde klokgelui in de hele provincie.

Ander nieuws uit de nacht:

Problemen internetbankieren ABN na aanval: De bank zegt het slachtoffer te zijn van een DDoS-aanval.

Opvarenden gevonden van vermiste boot bij Kiribati: Reddingswerkers uit Nieuw-Zeeland hebben zeven opvarenden gevonden van een schip uit Kiribati dat al een week vermist is.

Doden bij aanslag op politiebureau in Colombia: Bij een bomaanslag op een politiebureau in Colombia zijn vijf agenten om het leven gekomen.

Tekenaar van Flippie Flink overleden: De Amerikaanse striptekenaar Mort Walker (94) is overleden. Walker is vooral bekend als geestelijk vader van de luie soldaat Flippie Flink (Beetle Bailey).

Meer vrouwen beschuldigen acteur Jeremy Piven van misbruik: Acteur Jeremy Piven wordt door nog eens drie vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik.

En dan nog dit:

In de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn drie tieners opgepakt, nadat ze een zeer allergisch klasgenootje in aanraking hadden gebracht met ananas. Een van de meisjes had het fruit op haar handen gesmeerd en het slachtoffer (14) een high-five gegeven. Die raakte in shock en moest met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. Inmiddels maakt ze het weer goed. De drie tieners van 13 en 14 jaar oud worden onder meer verdacht van zeer zware mishandeling en samenzwering.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl