Harrie Smolders op Don VHP Z in actie tijdens de EK in Zweden in augustus 2017
NOS SportAangepast

Paarden Smolders en Gal blijven voorlopig in Nederland

Twee toppaarden blijven in ieder geval tot en met de Wereldruiterspelen in Tryon voor de Nederlandse ruitersport behouden. Don VHP Z en Glock's Zonik zijn door Stichting Nederlands Olympiade Paard (NOP) tot en met september vastgelegd.

Springpaard Don VHP Z had vorig jaar een topseizoen met ruiter Harrie Smolders. Zo werd onder meer op de EK in Zweden een zilveren medaille veroverd en werd met Nederland de Nations Cup binnengesleept. Dressuurpaard Glock's Zonik is een opkomend talent, waarmee Edward Gal naar verwachting hoge ogen gaat gooien.

Don is momenteel in Amerikaanse handen, Zonik is eigendom van de Oostenrijkse familie Glock. De Nederlandse stichting draagt bij in de kosten voor de paarden; in ruil daarvoor beloven de eigenaren de paarden niet te verkopen.

Acht paarden vastgelegd

De stichting werd vijf jaar geleden nieuw leven ingeblazen om te voorkomen dat de Nederlandse ruitersport toppaarden zou kwijtraken. Directe aanleiding was de verkoop van dressuurpaard Totilas van Edward Gal en springpaard Simon van Jeroen Dubbeldam, waardoor de Nederlandse kansen op eremetaal aanzienlijk daalden.

In totaal heeft de NOP nu acht paarden vastgelegd tot en met de Wereldruiterspelen, die van 11 tot en met 23 september worden gehouden in het Amerikaanse Tryon. Op het vierjaarlijkse prestigieuze evenement wordt gestreden om de wereldtitels in acht disciplines.

December 2017: Smolders dankt topseizoen aan twee toppaarden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl