Richard B. in de rechtszaal
NOS NieuwsAangepast

'Slavinnen' en sm-contracten betaalde Richard B. uit de kas van de kerk

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

"Regel kuikentjes voor mij." Dat zou Richard B., een 45-jarige ex-penningmeester van een gereformeerde kerk in Den Haag, een van zijn 'slavinnen' steeds hebben gevraagd. Lukte het haar niet om minderjarige meisjes te strikken voor seksdates, dan werd ze naar eigen zeggen nog zwaarder mishandeld.

"De pijn was zo erg, dat ze coke begon te gebruiken om het aan te kunnen", vertelt de officier van justitie in de Haagse rechtbank. De jonge vrouw zat in geldnood, kampte met mentale problemen en heeft een IQ van 72.

De 'slavin' werd vastgeketend en geslagen met zwepen. Haar tepels werden naar eigen zeggen doorboord met naalden. Er was geen codewoord om het te stoppen. En B. maakte overal foto's en video's van. Sommige sm-sessies gingen volgens de officier van justitie een heel weekend door.

Info over de prostituees

Terwijl de aanklager dit voorleest, staart de 45-jarige Hagenaar met gebogen hoofd diep in de documenten op de tafel voor zich. Hij heeft een breed postuur. Geen van de vier vrouwen die hem hebben aangeklaagd voor seksuele mishandeling zijn aanwezig.

Drie van hen waren volgens het OM nog minderjarig toen ze in contact kwamen met B. De kerkboekhouder had op zijn computer een reeks bestanden met gedetailleerde info over zijn sm-afspraken van de afgelopen jaren. De namen van de prostituees, wat ze moesten doen, wanneer er in welk hotel was afgesproken en hoeveel ze betaald kregen.

De tarieven verschilden enorm. De ene sekswerker kreeg volgens het OM 80 euro per uur, de andere 17 euro. Het geld voor alle sessies, zoals B. dit noemde, kwam uit de kas van de kerk. Zo'n vier ton heeft de man naar eigen zeggen verduisterd. Het OM schat dat het de kerk een half miljoen euro heeft gekost.

Contract was getekend

Het begon voor de prostituees met een 'normale seksdate'. Daarna kregen ze een 'opleiding tot slavin' aangeboden. Tijdens die fase was er nog een stopwoord. Voor als een van de sadistische fantasieën te veel pijn deed of te eng was. Als laatste stap kregen ze een contract voor seksuele diensten. En daarna was er geen stopwoord meer, zegt het OM. "Ik kon niet stoppen want ik heb een contract getekend", verklaarde een vrouw achteraf.

De prostituees wisten vooraf wat er ging gebeuren en dat er niets is gedwongen.

Advocaat van Richard B.

De verdachte ontkent stellig dat er sprake was van dwang of bedreiging. Volgens zijn advocaat erkennen sommige prostituees uit het computerbestand dat. "Daaruit blijkt dat ze vooraf wisten wat er ging gebeuren en dat er niets is gedwongen." De contracten waren volgens B. juist vragenlijsten om te kijken hoe ver ze durfden te gaan.

Drang om mensen leed aan te doen

De verdachte maakte gebruik van vrouwen en meisjes in een zwakke positie, stelt de officier van justitie. "U nam contact met ze op om ze te peilen, bespelen en uiteindelijk te bedriegen." De strafeis is vijf jaar cel en tbs met voorwaarden. Dat is een lichtere variant van tbs.

B. heeft een persoonlijkheidsstoornis en een seksueel sadisme stoornis, blijkt uit psychiatrisch en psychologisch onderzoek. Hij heeft de seksuele drang om andere mensen leed aan te doen. Zijn vrouw wist dat sinds 2012, blijkt uit een in beslag genomen dagboek.

"Op de hoogte van de seksdates", schreef ze vorig jaar. "Ik dacht dat hij alleen verslaafd was aan foto's. Alle weekenden van cursussen zijn gelogen."

Afgelopen december kwam B., na anderhalf jaar voorarrest, weer thuis. Dat mocht omdat hij meewerkt aan een psychische behandeling. "Eindelijk kon ik met mijn echtgenote praten over wat er is gebeurd", zegt B. Hij praat kalm en welbespraakt. "Het was fijn om thuis te zijn, maar ook confronterend." De Hagenaar wrijft met zijn hand over zijn gezicht.

De oprechtheid van berouw

B. is zijn baan kwijt. Zijn vrouw moet extra werken om de vaste lasten te betalen. Volgens de verdachte gelooft zijn vrouw in de oprechtheid van zijn berouw. B. gaf de reclassering geen toestemming om dat bij zijn vrouw te checken.

"Ik voelde me eigenlijk onder druk gezet", stamelt de Hagenaar. Hij heeft sterk het idee dat hij al is veroordeeld door de reclassering. Daarom was hij naar eigen zeggen op zijn hoede. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl