NOS VoetbalAangepast

Wintertransfers: hello Van Persie, goodbye Locadia

Over precies een week sluit de winterse transferperiode. Clubs kunnen nog net die ene nieuwe speler halen of juist die ene speler verliezen die het verschil maakt in de strijd om prijzen. Een overzicht van de wisselingen bij de Nederlandse topzeven.

Jürgen Locadia is vertrokken bij PSV

1. PSV

Met de verkoop van Jürgen Locadia gaan in Eindhoven de gedachten terug naar de winterstop van het seizoen 2009/2010. Toen verkocht PSV eind februari Danko Lazovic aan Zenit Sint-Petersburg.

De Servische aanvaller was dat seizoen onbetwist in het elftal van Fred Rutten en met zijn doelpunten (vijf) en assists (acht) erg belangrijk. Als opvolger van Lazovic werd de transfervrije Andy van der Meyde opgepikt. De vleugelspits was allesbehalve fit en speelde uiteindelijk geen minuut in Eindhoven.

Zonder Lazovic verdween de voorsprong van zeven punten op Ajax als sneeuw voor de zon. Het seizoen eindigde met een achterstand van acht punten op de Amsterdammers. En die werden niet eens kampioen; de titel ging naar FC Twente.

Net als Lazovic was Locadia dit seizoen niet de absolute sterspeler van PSV, maar met zijn doelgerichtheid was hij wel degelijk een wapen in de formatie van Phillip Cocu.

Daartegenover staat wel dat de aanvaller nog altijd geblesseerd is en dat PSV door de snelle uitschakeling in Europa de financiële vergoeding goed kan gebruiken.

Nicolás Tagliafico, winteraankoop van Ajax

2. Ajax

Erik ten Hag is de nieuwe trainer, maar in de selectie is nog niet veel veranderd. Niet dat technisch directeur Marc Overmars heeft stilgezeten. Integendeel.

De daadkracht van Overmars blijkt niet alleen uit de nieuwe technische staf, maar ook uit de aankoop van aanvaller Hassane Bandé (KV Mechelen) en verdediger Perr Schuurs (Fortuna Sittard). Zij komen echter pas na de zomer naar Amsterdam.

Dat geldt niet voor vleugelverdedigers Rasmus Nissen Kristensen en Nicolás Tagliafico. Vooral Tagliafico lijkt een onmiddellijke versterking. De 25-jarige linksback was bij zijn Argentijnse club Independiente aanvoerder en maakte meteen een sterke indruk bij zijn debuut tegen Feyenoord.

Amin Younes hoefde niet weg, maar met Justin Kluivert, belofte Dennis Johnsen en de komst in de zomer van Bandé was vijf miljoen van Napoli voldoende om hem te laten gaan.

Oussama Idrissi bij zijn debuut voor AZ

3. AZ

Oussama Idrissi zou je een typische AZ-aankoop kunnen noemen. Een speler die op een lager niveau uitblinkt en zich bij AZ kan doorontwikkelen. Met die strategie zijn de Alkmaarders de laatste jaren succesvoller gebleken dan met aankopen uit het buitenland. Denk maar eens aan Vincent Janssen (Almere City) of Wout Weghorst (Heracles).

Het transferbeleid van Max Huiberts, aangevuld met de jeugdspelers uit de eigen talentenfabriek, zijn de twee voornaamste ingrediënten van het succes van AZ, dat de laatste jaren structureel dicht tegen de traditionele topdrie aanschurkt.

Reden voor veel mutaties is er niet. Maar er kunnen maar elf spelers op het veld staan en dus zijn Fred Friday, Dabney dos Santos en Levi García, die allen op een zijspoor waren beland, verhuurd.

John van 't Schip kan dit seizoen veel lachen bij PEC Zwolle

4. PEC Zwolle

Nergens was het rustiger bij de huidige topzeven dan in Zwolle. En geef toe: daar hebben ze alle reden voor. Na een lastig vorig seizoen schijnt de zon dit jaar volop bij PEC. Met John van 't Schip aan het roer werd een aantrekkelijk en stabiel team gesmeed, dat tot nu toe alleen hoefde te buigen voor Ajax, PSV en ADO Den Haag.

Waar een elftal goed presteert, vallen spelers op. En waar spelers opvallen, zijn er kapers op de kust. Zeker omdat de uitblinkers Youness Mokhtar en Mustafa Saymak over een aflopend contract beschikken.

Aan PEC Zwolle de keus: of de spelers nu tegen een vergoeding van de hand doen. Of met het duo een gooi naar Europees voetbal doen, met het risico dat ze deze zomer gratis vertrekken. Geen eenvoudige beslissing.

Eén troost, de kersverse vader Ryan Thomas blijft in ieder geval tot de zomer in Zwolle. En dan zijn er ongetwijfeld clubs in binnen- en buitenland die een mooi bedrag voor de middenvelder overhebben.

Robin van Persie is terug bij Feyenoord

5. Feyenoord

Rotterdam-Zuid staat op zijn kop sinds de terugkeer van Robin van Persie. De shirtjes met rugnummer 32 razen over de toonbank van de fanshop.

Het Legioen heeft opnieuw een verloren zoon in de armen kunnen nemen en hoopt dat hij het al bijna verloren seizoen toch nog van kleur kan voorzien.

Toch zal het de laatste dagen van de transfermarkt billenknijpen worden voor de supporters. Volgens Britse media heeft Newcastle United het namelijk gemunt op spits Nicolai Jørgensen.

Mateusz Klich

6. FC Utrecht

Het grootste verlies deze transferperiode in Utrecht is zonder twijfel coach Erik ten Hag. Hij vertrok naar Ajax. Ook Yassin Ayoub tekende elders, maar hij maakt het seizoen af in de Domstad. Deze zomer stapt hij transfervrij over naar Feyenoord.

Met de huur van voormalig eredivisionist Mateusz Klich (ex-FC Twente en -PEC Zwolle) lijkt Utrecht alvast in te spelen op een winters vertrek van iemand. Maar van wie?

Met een vertrek van Zakaria Labyad wordt het meest rekening gehouden, al zal controlerende middenvelder Klich niet direct zijn vervanger zijn.

Milot Rashica

7. Vitesse

Bij het moeizaam draaiende Vitesse gaat het in de komende week maar om een vraag: blijft Milot Rashica?

De Kosovaarse dribbelaar, die in de zomer van 2015 werd opgepikt bij Kosova Vushtrri, bewijst wekelijks dat zijn plafond niet in Arnhem ligt. Verschillende clubs uit de Bundesliga en de Serie A informeerden al naar de rechtsbuiten, maar de Arnhemmers kunnen wachten op een hoofdprijs. Rashica ligt nog tot de zomer van 2020 vast.

Alexander Büttner, die te zwaar terugkeerde na het kerstdiner, lijkt het te hebben verbruid bij de technische leiding en mag vertrekken.

Maar de belangrijkste taak van technisch directeur Marc van Hintum, die na het vertrek van Mohamed Allach tijdelijk zijn taken overnam, is de zoektocht naar een nieuwe trainer. Henk Fraser zal Vitesse in de zomer verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl