Benghazi
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden in Libië bij dubbele aanslag bij moskee

In de Oost-Libische stad Benghazi zijn zeker 27 doden gevallen door twee bomaanslagen. Ook raakten tientallen mensen gewond. Onder de slachtoffers zijn zowel burgers als militairen.

De aanslagen werden gepleegd met autobommen. De auto's ontploften bij een moskee in de wijk al-Salmani die volgens een Libische krant bezocht wordt door strijders van het Libische Nationale Leger (LNL), dat het oosten van het land in handen heeft.

De eerste explosie vond plaats toen gelovigen na het gebed naar buiten kwamen. De andere auto ontplofte een half uur later, toen er veel hulpverleners ter plaatse waren.

IS

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist, maar er zijn aanwijzingen dat de terreurgroep IS erachter zit. Het LNL verjoeg vorig jaar de islamistische strijders uit Benghazi, onder wie die van IS.

Een aanslag vorig jaar op een moskee in Egypte wordt ook aan IS toegeschreven. De daders gingen toen op ongeveer dezelfde manier te werk.

Twee regeringen

De Libische dictator Kadhafi werd in 2011 door opstandelingen ten val gebracht en vermoord. Daarna brak een burgeroorlog uit tussen rivaliserende regeringen en milities.

Sindsdien heerst er chaos en anarchie in het land. In het oosten zit nu een bewind dat door het LNL wordt gesteund, in de hoofdstad Tripoli een door het Westen erkende regering.

De Franse president Macron bracht beide partijen vorig jaar bij elkaar. Ze spraken af dat er in het hele land presidents- en parlementsverkiezingen zouden komen, maar over een datum is nog niets bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl