In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Levenslang en twee keer 30 jaar voor liquidatie in Brunssum

Een man van 33 uit Brunssum is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de liquidatie van Sven Prins. Twee andere mannen van 40 en 27 jaar, die ook bij de liquidatie in Brunssum betrokken waren, moeten 30 jaar de cel in.

Sven Prins (30) werd in september 2015 na een achtervolging doodgeschoten. Bij hem in de auto zat een vriend. Die overleefde de aanslag. De moord op Prins had mogelijk te maken met drugs, maar er is veel onduidelijk over het motief. De twee verdachten die een celstraf van dertig jaar hebben gekregen, ontkennen iets met de moord te maken te hebben. De derde verdachte, Jurandy T., beriep zich voor de rechtbank in Maastricht op zijn zwijgrecht.

Een informant van de politie ontmaskerde de verdachten. Hij deed zich voor als iemand die geïnteresseerd was in de aanschaf van zware wapens. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de verdachten tegen deze informant hun aandeel bij de moord op Prins verteld. T. heeft volgens de informant gezegd er trots op te zijn dat hij Prins heeft vermoord.

Publieke tribune ontruimd

Het OM had celstraffen van 25 jaar geëist tegen de drie verdachten. Volgens de rechter werd er bij de eisen te weinig rekening gehouden met de poging tot moord op de bijrijder van Prins. "Dit slachtoffer heeft weliswaar geen lichamelijk letsel overgehouden aan de aanslag, maar is voor de rest van zijn leven getraumatiseerd", zegt de rechter.

Jurandy T. heeft op Curaçao eerder een celstraf van tien jaar gekregen. Hij zou daar ook een moord hebben gepleegd. De rechter maakt zich zorgen dat de man opnieuw de fout ingaat als hij vrijkomt. Daarom heeft T. een levenslange gevangenisstraf gekregen.

Aanhangers van de verdachten verzamelden zich vanmiddag in de rechtbank, schrijft 1Limburg. Sommigen hadden speciaal ontworpen shirts aan, met daarop teksten als Justice will prevail, Engels voor het recht zal zegevieren. Na het horen van de straf konden sommige toeschouwers hun emoties niet bedwingen en werd de publieke tribune ontruimd.

Inhumaan

Serge Weening, de advocaat van Jurandy T., noemt de opgelegde straf inhumaan. "Er wordt hem verweten dat hij geen compassie heeft getoond. Nou, noem je dit compassie?" Weening heeft aangegeven in hoger beroep te gaan.

Er worden getuigen als betrouwbaar neergezet die volgens de officier niet te vertrouwen zijn, zegt de advocaat. "Daar begon mijn woede. En dan vervolgens deze straf. Het is onbegrijpelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl