Actrice Sally Hawkins bij de filmpremière van The Shape of Water
NOS Nieuws

Oscar-genomineerden bekend, twee Nederlanders maken kans

In Californië zijn de genomineerden bekendgemaakt voor de 90e Oscar Academy Awards. De genomineerden maken op 4 maart kans op het prestigieuze gouden filmbeeldje. The Shape of Water van regisseur Guillermo del Toro heeft het meeste aantal nominaties in de wacht gesleept.

Die film gaat over een schoonmaakster in een zwaarbewaakt laboratorium. De vrouw raakt bevriend met een zeewezen, waar de overheid experimenten op uitvoert. The Shape of Water is in Nederland vanaf 15 februari in de bioscoop te zien.

In de categorie Beste Film maken naast The Shape of Water de volgende films kans om te winnen: Call Me By Your Name, Darkest Hour, Dunkirk, Get Out, Phantom Thread en The Post. De films Lady Bird en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri wonnen dit jaar al een Golden Globe en maken eveneens kans op een Oscar voor Beste Film.

Nederlands tintje

Er is dit jaar een Nederlands tintje aan de Oscars. Cameraman Hoyte van Hoytema maakt kans op een prijs voor zijn camerawerk voor de film Dunkirk, die oorlogsfilm werd deels opgenomen in Urk. Van Hoytema is geboren in Zwitserland, maar heeft Nederlandse ouders. Hij heeft enige tijd in Nederland gewoond.

Tegenwoordig woont hij samen met zijn gezin in Stockholm. Hij deed veel camerawerk bij Scandinavische producties en werkte ook mee aan de film Interstellar van Christopher Nolan.

In onderstaande video wordt Van Hoytema op het Nederlands Film Festival geïnterviewd over zijn werk:

Naast Van Hoytema is ook make-upartiest Arjen Tuiten genomineerd voor een Oscar. Hij loopt al een aantal jaar rond als make-upartiest in Hollywood. Daar werkte hij mee aan films als World War Z, Thor en Alice in Wonderland.

Dit jaar kan hij een Oscar winnen voor zijn bijdrage aan de film Wonder, dat gaat over een misvormd jongetje.

De volgende acteurs zijn genomineerd voor hun hoofdrol in een film: Thimothée Chalamet (Call Me By Your Name), Daniel Day-Lewis (Phantom Thread), Daniel Kaluuya (Get Out), Gary Oldman (Darkest Hour) en Denzel Washington (Roman J Israel, Esq.)

Actrices die in maart tijdens de awardshow, gepresenteerd door Jimmy Kimmel, kans maken op het gouden beeldje voor hun hoofdrol in een film zijn: Sally Hawkins (Shape of Water), Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Saoirse Ronan (Lady Bird), Margot Robbie (I, Tonya) en Meryl Streep (The Post).

In de categorie Beste Animatiefilm zijn de volgende films genomineerd: The Boss Baby, Bread Winner, Coco, Ferdinand en Loving Vincent.

Er is dit jaar geen Nederlandse inzending die genomineerd is voor de belangrijke awardshow. Eerder werd al bekend dat Layla M., de Nederlandse inzending voor beste niet-Engelstalige film, niet bij de laatste kanshebbers voor een nominatie zat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl