Alfie Mawson springt een gat in de lucht nadat hij Swansea City op voorsprong heeft gebracht tegen Liverpool

Held Van Dijk nu de schlemiel bij Liverpool

Vorige week bracht Liverpool koploper Manchester City in een spectaculair duel de eerste competitienederlaag van het seizoen toe. Maandagavond verloor de ploeg bij het Premier League-debuut van Virgil van Dijk met 1-0 van hekkensluiter Swansea City.

Net als bij zijn officiële debuut (met de winnende treffer in de FA Cup tegen Everton) speelde de Nederlanders verdediger van 84 miljoen euro een hoofdrol. Maar dit keer in negatieve zin, waardoor hij als schlemiel het veld verliet.

Georginio Wijnaldum vocht menig duel uit met oud-ploeggenoot Leroy Fer

Voor rust had Liverpool moeite om de muur van Swansea - waar Leroy Fer en Mike van der Hoorn in de basis stonden - te slechten.

De eerste grote kans ontstond uit een prachtige steekpass van Van Dijk. Daarmee zette hij Mohamed Salah vrij voor de keeper, maar de Premier League-topscorer volleerde de bal over het doel.

Pech Van Dijk

Vijf minuten voor rust kwam Swansea tegen de verhouding in op voorsprong door aanvoerder Alfie Mawson en ook nu was Van Dijk daarbij betrokken.

In een tijdsbestek van amper twee minuten raakte de Nederlander drie keer de bal ongelukkig. Met de eerste miste Van Dijk het eigen doel op een haar, daarna gaf hij onnodig een hoekschop weg en uit die corner kopte hij de bal pardoes voor de voeten van Federico Fernández. Die stelde Mawson vervolgens in staat om te scoren.

Virgil van Dijk verbijt de teleurstelling in het duel met Swansea City

In de teleurstellende tweede helft probeerde Liverpool het wel en was het ook kansrijk via Salah en Firmino (paal), maar speelde de ploeg veel te slordig om tot echt grote kansen te komen. Swansea, dat op 26 december met 5-0 was overklast in Liverpool, bleef uiteindelijk eenvoudig overeind.

Swansea blijft laatste in de Premier League, maar komt dankzij de zege op gelijke hoogte met nummer negentien West Bromwich Albion. Liverpool is vierde.