Hans Vijlbrief (r) met zijn voorganger Thomas Wieser
NOS Nieuws

Vijlbrief heeft definitief topfunctie in Brussel

De Nederlandse topambtenaar Hans Vijlbrief is per 1 februari benoemd tot voorzitter van de Eurogroep Werkgroep (EWG) in Brussel. Deze ambtelijke werkgroep bereidt alle vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) voor.

De benoeming was een formaliteit. Vorige maand was al duidelijk dat Vijlbrief de baan zou krijgen. Hij is benoemd voor een periode van twee jaar.

"Ik ben blij met het vertrouwen en kijk ernaar uit om verder te werken aan een sterke eurozone", aldus de Nederlander. Vijlbrief was als topambtenaar op het ministerie van Financiën al vaker aanwezig bij bijeenkomsten van de Eurogroep.

Eén tegenkandidaat

Minister Hoekstra van Financiën heeft er alle vertrouwen in: "Hij was een voortreffelijke thesaurier en hij zal ook een uitstekende voorzitter van de Eurogroep Werkgroep zijn.''

Vijlbrief had maar één tegenkandidaat, een Fin, maar die trok zich voor de officiële stemming terug. NRC meldde vorige maand dat Nederland al voorsorteerde op de topbaan voor Vijlbrief door niet aan te dringen op een verlenging van de termijn van Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep. Dijsselbloems opvolger is de Portugees Mário Centeno.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl