Viktor An
NOS SchaatsenAangepast

'Viktor An mag olympische titels niet verdedigen'

Shorttrackgrootheid Viktor An wordt geweerd van de Olympische Spelen in Pyeongchang. Dat melden verschillende Russische media, waaronder het persbureau TASS.

De naam van de zesvoudig olympisch kampioen zou voorkomen in het WADA-rapport van Richard McLaren over het Russische dopinggebruik tijdens de Spelen van 2014.

Concurrent van Knegt

Die informatie is nieuw voor de advocaten die de Russen deze week bijstaan in hun zaak bij het CAS. Daardoor is er voor An geen tijd om zich te verdedigen en kan er dus een streep door de Spelen in zijn geboorteland.

An was jarenlang vrijwel onverslaanbaar en zodoende de voornaamste concurrent van Sjinkie Knegt. Maar na zijn goudoogst in Sotsji haalde hij dat niveau nauwelijks nog. In Pyeongchang wilde An nog eenmaal zijn slag slaan, waarbij hij het vizier vooral gericht had op de 500 meter.

Ook Grigorev geweerd

Voor twee andere shorttrackers, Denis Airapetyan en Vladimir Grigorev, zou hetzelfde gelden. Grigorev won in 2014 olympisch zilver op de 1.000 meter. Net achter An en vlak voor Knegt.

De medaille-winnaars van de olympische 1.000 meter in Sotsji: Grigorev, An en Knegt

Schaatsers gehoord

Op maandag begon in Genève de beroepszaak van 39 voor het leven geschorste Russische sporters. Onder anderen de schaatsers Olga Fatkoelina, Aleksander Romantsjev en Artjom Koeznetsov werden gehoord.

Die verhoren duurden meer dan drie uur, maar de uitspraak laat nog even op zich wachten. Het CAS verwacht dat niet voor dinsdag 30 januari te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl