Anish Giri

Giri terug aan kop, Carlsen wint ondanks 'positioneel offer'

Anish Giri heeft op het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee de eerste plaats in het klassement van de Masters heroverd.

Hij versloeg in een Engelse partij met wit Sjachrijar Mamedjarov uit Azerbeidzjan, die bij het ingaan van de achtste ronde nog alleen aan kop ging met een voorsprong van een punt op zijn naaste concurrenten.

Carlsen herstelt zich

Wereldkampioen Magnus Carlsen beging met wit in zijn partij tegen Gawain Jones een vreselijke blunder en verloor een stuk. "Ik stond verloren, maar dacht: ik probeer nog wat zetten en zie wel hoe het gaat", zei de Noor naderhand.

Dat ging heel aardig. Carlsen greep na 42 zetten zowaar de winst en nestelde zich daarmee naast Giri en Mamedjarov aan kop.

Magnus Carlsen

"Ik wist dat zijn openingsrepertoire niet kogelvrij is", zei Giri over zijn partij in de achtste ronde. Mamedjarov koos een Engelse opening, die Grunfeldachtige trekjes kreeg. "In een passieve stelling kwam hij steeds verder in het nauw."

'Carlsen beter dan de rest'

Al na 32 zetten staakte hij de strijd. Leuker vond Giri de partij van Carlsen, die na zijn blunder op de zeventiende zet toch nog het overwicht kreeg.

"Eens in de tien jaar gaat Magnus in de fout, zoals tegen mij tien jaar geleden hier in dit toernooi. Maar hij is gewoon een stuk beter dan de rest", aldus Giri.

Zulk respect bleek ook in de perskamer, waar sommigen Carlsens fout, 17 g4, als een "positioneel offer" aanmerkten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl